суха кожа

Обикновено сухата кожа не е сериозна, но може да бъде неудобна и неприятна, създавайки фини линии и бръчки.

Сериозните състояния на суха кожа – наследена група от нарушения, наречени ихтиоза – понякога могат да бъдат деформирани и разстроени. За щастие, факторите на околната среда, които могат да бъдат поне частично контролирани, причиняват най-сухата кожа. Тези фактори включват горещо или студено време, ниска влажност и накисване с гореща вода.

Хроничните или тежки проблеми със сухата кожа може да изискват оценка от лекар, който е специалист по кожата (дерматолог). Но първо можете да направите много по своему, за да подобрите кожата си, включително използването на овлажнители и избягване на сурови, сухи сапуни.

Сухата кожа често е временна – получавате я само през зимата, например – но това може да е състояние през целия живот. И въпреки че кожата често е суха на ръцете и долните крака, това варира от човек на човек. Нещо повече, признаците и симптомите на сухата кожа зависят от вашата възраст, от вашето здраве, от къде живеете, от времето, прекарано на открито и от причината за проблема.

Сухата кожа може да предизвика едно или повече от следните

Кога да се види лекар

Повечето случаи на суха кожа реагират добре на начина на живот и дома средства. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако

Какво можеш да правиш

Въпреки че повечето случаи на суха кожа (ксероза) имат причина за околната среда, някои заболявания също могат да повлияят значително на вашата кожа. Потенциалните причини за суха кожа включват

Въпреки, че всеки може да развие суха кожа, може да сте по-склонни да развиете състоянието, ако сте

При някои хора, които имат склонност към екзема, сухата кожа, за която не се грижи, може да доведе до това

Тези усложнения са най-вероятно да възникнат, когато нормалните защитни механизми на вашата кожа са тежко компрометирани. Например, силно сухата кожа може да причини дълбоки пукнатини или пукнатини, които могат да се отворят и кървят, като осигуряват възможност за нахлуване на бактерии.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Вероятно ще започнете, като се запознаете със семейния си лекар. В някои случаи обаче може да се обърнете директно към специалист по кожни заболявания (дерматолог).

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си и да знаете какво да очаквате от Вашия лекар.

Подготовката на списък с въпроси ще ви помогне да се възползвате максимално от времето си заедно с Вашия лекар. За сухата кожа, някои основни въпроси, които трябва да зададете, включват

Не се колебайте да зададете други въпроси, които имате.

Вашият лекар може да Ви зададе няколко въпроса, например

Физически изпит и медицинска история

Вашият лекар е вероятно да проведе физически преглед и да попита за вашата медицинска история, включително когато сухата кожа започна, кои фактори го правят по-добре или по-лошо, вашите навици за къпане, вашата диета и как се грижите за кожата си.

Може да имате определени диагностични тестове, ако лекарят ви подозира, че сухата ви кожа е резултат от основно заболяване, като недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

В повечето случаи сухата кожа реагира добре на начина на живот, като например използването на овлажнители и избягването на дълги, горещи душове и вани. Ако имате много суха и люспеста кожа, лекарят може да ви препоръча да използвате крем, който не съдържа лекарства, съдържащ млечна киселина или млечна киселина и урея.

Ако имате по-сериозно кожно заболяване, като атопичен дерматит, ихтиоза или псориазис, Вашият лекар може да Ви предпише кремове и мехлеми, или други лечения, в допълнение към грижите за дома.

Понякога сухата кожа води до дерматит, който причинява червена, сърбяща кожа. В тези случаи, лечението може да включва локуси, съдържащи хидрокортизон. Ако кожата ви се отвори, лекарят може да предпише мокри превръзки, за да предотврати инфекцията.

Следните мерки могат да помогнат за поддържане на кожата ви влажна и здрава

Хидратиране. Овлажнителите осигуряват запечатване на кожата ви, за да предпазят водата от бягство. Нанесете овлажнител няколко пъти на ден. По-дебелите овлажнители работят най-добре, като например марките Eucerin и Cetaphil.

Може да искате да използвате и козметика, която съдържа овлажнители. Ако кожата ви е изключително суха, може да искате да нанесете масло като бебешко масло, докато кожата ви все още е влажна. Маслото има по-голяма мощност от овлажнителите и предотвратява изпарението на водата от повърхността на кожата ви.

Друга възможност са мехлемите, които съдържат петролно желе (вазелин, Aquaphor). Въпреки това, те могат да се чувстват мазни, така че можете да ги използвате само през нощта.

Ако сухата кожа причини сърбеж, използвайте хладни компреси в района. За да се намали възпалението, използвайте крем без хидратация или хидрокортизон, съдържащ поне 1% хидрокортизон. Ако тези мерки не облекчат симптомите Ви или ако симптомите Ви се влошат, посетете Вашия лекар или се консултирайте с дерматолог.

Посетете Вашия лекар