Диагностика на дисфагия

Затруднено преглъщане (дисфагия) означава, че отнема повече време и усилия, за да преместите храна или течност от устата си в стомаха. Дисфагията може да бъде свързана и с болка. В някои случаи поглъщането може да е невъзможно.

Случайни трудности при преглъщане, които могат да възникнат, когато ядете твърде бързо или не дъвчете добре храната си, обикновено не са причина за безпокойство. Но персистиращата дисфагия може да покаже сериозно медицинско състояние, изискващо лечение.

Дисфагия може да възникне във всяка възраст, но е по-често при възрастни. Причините за проблемите с преглъщането варират и лечението зависи от причината.

Признаците и симптомите, свързани с дисфагия, могат да включват

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако редовно имате затруднения с преглъщането или ако загубата на тегло, регургитацията или повръщане придружават дисфагията.

Кога да се види лекар

Ако пречка пречи на дишането, незабавно потърсете спешна помощ. Ако не можете да преглъщате, защото смятате, че храната е залепена в гърлото или гърдите, отидете в най-близкия спешен отдел.

Дисфагия на хранопровода

Поглъщането е сложно и редица условия могат да повлияят на този процес. Понякога причината за дисфагия не може да бъде идентифицирана. Дисфагията обаче обикновено попада в една от следните категории.

Дисфагията на хранопровода се отнася до усещане за залепване на храната или задържане в основата на гърлото или в гърдите, след като сте започнали да преглъщате. Някои от причините за езофагеална дисфагия включват

Някои състояния могат да отслабят мускулите на гърлото, което затруднява придвижването на храната от устата ви в гърлото и хранопровода, когато започнете да преглъщате. Може да задушавате, да се задушавате или да кашляте, когато се опитвате да преглъщате или да имате усещане за храна или течности, които се спускат надолу по трахеята или в носа ви. Това може да доведе до пневмония.

Причините за орофарингеална дисфагия включват

Орофарингеална дисфагия

Следните са рискови фактори за дисфагия

Трудността при преглъщане може да доведе до

Вероятно ще започнете, като посетите семейния си лекар или общопрактикуващ лекар. В зависимост от подозираната причина, Вашият лекар може да ви отнесе до лекар, специалист в лечението на заболявания на ушите, носа и гърлото (оториноларинголог), лекар специалист по лечение на храносмилателни нарушения (гастроентеролог) или лекар, специализиращ в заболявания на нервната система (невролог).

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

За дисфагия, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

Какво можеш да правиш

Вашият лекар може да Ви зададе няколко въпроса, включително

До назначаването си, това може да помогне да дъвчете вашата храна по-бавно и обилно, отколкото обикновено. Ако имате киселини или ГЕРБ, опитайте да ядете по-малки хранения и не яжте точно преди лягане. Безконтактните антиациди също могат да помогнат временно.

Вашият лекар вероятно ще извърши физически преглед и може да използва различни тестове, за да определи причината за вашия проблем с гълтането.

Тестовете могат да включват

Рентгенови лъчи с контрастен материал (бариев рентгенов лъч). Пиете бариев разтвор, който покрива хранопровода, като му позволява да се появи по-добре на рентгеновите лъчи. След това Вашият лекар може да види промени във формата на хранопровода и да оцени мускулната активност.

Вашият лекар може също така да поглъщате твърда храна или хапче, покрито с барий, за да наблюдавате мускулите в гърлото си, докато поглъщате или търсите задръствания в хранопровода, които течният бариев разтвор може да не идентифицира.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Лечението на дисфагия зависи от вида или причината за разстройството Ви на гълтането.

За орофарингеална дисфагия, Вашият лекар може да ви насочи към реч или да поглъщат терапевт, а терапията може да включва

Какво можете да направите междувременно

Могат да включват подходи за лечение на езофагеална дисфагия

Ако имате езофагеален спазъм, но хранопроводът ви изглежда нормален и без ГЕРБ, може да се лекувате с лекарства, за да отпуснете хранопровода и да намалите дискомфорта.

Ако затрудненията при преглъщането ви пречат да ядете и пиете по подходящ начин, препоръчва се Вашият лекар

Ако имате проблеми с преглъщането, не забравяйте да посетите лекар и да следвате неговите съвети. Също така, някои неща, които можете да опитате да облекчите симптомите си включват

Въпреки че трудностите при преглъщане не могат да бъдат предотвратени, можете да намалите риска от понякога затруднено преглъщане, като ядете бавно и дъвчете добре храната си. Ранното откриване и ефективното лечение на ГЕРБ може да намали риска от развитие на дисфагия, свързана със стриктура на хранопровода.

Орофарингеална дисфагия

Диагнозата на дисфагия започва с задълбочен преглед на вашата медицинска история и физически преглед. Специалисти по храносмилателни заболявания, хирургия на ушите, носа и гърлото (ENT), патология на речта и професионална терапия могат да бъдат включени във вашето оценяване.

Резултатите от теста обикновено се предлагат в същия ден или в рамките на 24 часа. Ефективното тестване помага на екипа бързо да стигне до диагноза, така че лечението Ви може да започне възможно най-скоро.

Екип от специалисти с опит в лечението на дисфагия ще разработи план за лечение, основан на причината за проблема ви с преглъщането.

Дисфагията, причинена от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), обикновено се лекува с лекарства.

Дисфагия на хранопровода

Тежка дисфагия

Затрудненията при преглъщане, причинени от нарушения на подвижността (изтласкване на мускулите на хранопровода), могат да бъдат лекувани

хирургия

Може да се преподават упражнения и нови техники за гълтане, за да се компенсира дисфагия, причинена от неврологични проблеми като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон.

Може да се препоръча хирургия за облекчаване на проблемите с гълтането, причинени от стесняване или блокиране на гърлото, включително костни израстъци, парализа на гласните коне, ГЕРБ и ахалазия, или за лечение на рак на хранопровода. Речта и преглъщането обикновено са полезни след операцията.

Типът хирургично лечение зависи от причината за дисфагия. Някои примери са

Работи със стотици застрахователни компании и е доставчик в мрежа за милиони хора. В повечето случаи не се изисква препращане от лекар. Някои застрахователи изискват препратки или може да имат допълнителни изисквания за определени медицински грижи. Всички назначения се приоритизират въз основа на медицински нужди.

Campus в Аризона има специална клиника за дисфагия – езофагеална клиника, която да координира грижите за възрастни, които имат дисфагия. Екип от специалисти работят заедно, за да идентифицират подходящия подход за лечение за всяко лице с дисфагия. Екипът включва специалисти по гастроентерология и хепатология, ОНТ (оториноларингология), неврология, физиология и рехабилитация и патология на речта. Ако имате рак на хранопровода, специалисти по гръдна хирургия, медицинска онкология и радиационна онкология също могат да бъдат включени във вашето лечение.

За назначения или повече информация се обадете в Централното назначение на адрес 800-446-2279 (безплатно) от 8 до 20 часа. Планинско стандартно време от понеделник до петък или попълнете формуляр за заявка за онлайн набиране.

Екип от колежи от специалисти във Флорида работят заедно, за да определят подходящия подход за лечение за всеки човек с дисфагия. Екипът включва специалисти по гастроентерология и хепатология, отоларингология – хирургия на главата и шията / аудиология, неврология, физическа медицина и рехабилитация и патология на речта. Ако имате рак на хранопровода, специалисти по гръдна хирургия, медицинска онкология и радиационна онкология също могат да бъдат включени във вашето лечение.

За назначения или повече информация се обадете в Централното назначение на адрес 904-953-0853 от 8 до 17:00 часа. Източно време от понеделник до петък или попълнете формуляр за заявка за онлайн набиране.

В кампуса има специална клиника за дисфагия – “Изофагеална клиника”, която да координира грижите за деца и възрастни, които имат дисфагия. Екип от специалисти работи заедно, за да определи подходящия подход за лечение за всеки човек. Екипът включва лекари, специализирани в гастроентерология и хепатология, отоларингология – хирургия на главата и шията / аудиология, неврология, физическа медицина и рехабилитация и патология на речта. Ако имате рак на хранопровода, специалисти по гръдна хирургия, медицинска онкология и радиационна онкология също могат да бъдат включени във вашето лечение.

За срещи или повече информация се обадете в Централното назначение на адрес 507-538-3270 от 7 до 18:00 часа. Централно време от понеделник до петък или попълнете формуляр за заявка за онлайн набиране.

Вижте информация за услугите на пациентите в трите места, включително транспортни възможности и настаняване.

Е дал важен принос за научните изследвания в областта на дисфагията и нейните причини. Изследователите провеждат водещи проучвания върху рака на хранопровода, включително проучвания, които оценяват различни техники за хирургично лечение.

 Също е подпомогнал напредването на ендоскопските методи за изобразяване, минимално инвазивните терапии и диагностиката и лечението на еозинофилния езофагит и хранопровода.

Провеждат се проучвания за лечение на еозинофилен езофагит със стероидни медикаменти и други лекарствени съединения. Освен това, те разработват информационна банка с данни за стотици хора с ахалазия, за да помогнат за създаването на по-добри диагностични и терапевтични възможности въз основа на наблюдаваните тенденции.

Вижте списък с публикации на лекари за дисфагия на PubMed, услуга на Националната медицинска библиотека.

Посетете Вашия лекар