Диабетна ретинопатия – какво ще стане

Диабетни тенденции

Диабетната ретинопатия започва като леко заболяване. По време на ранния стадий на заболяването малките кръвоносни съдове в ретината стават по-слаби и развиват малки издутини, наречени микроануристи. Тези микроорганизми са най-ранните признаци на ретинопатия и могат да се появят няколко години след появата на диабет. Те също могат да избухнат и да причинят малки кръвни петна (кръвоизливи) по ретината. Но те обикновено не причиняват симптоми или не оказват влияние върху зрението. Това се нарича непролиферативна ретинопатия. На този етап не се изисква лечение.

Понякога, живеенето с диабет може да изглежда като работа на пълно работно време – опитвайки се да поддържате всичко, което трябва да направите за правилното лечение на диабета; Диабетът е много отнемащ време заболяване, за да се справя добре “, казва Кармеен Кълкарни, MS, RD, CDE и бивш президент на здравеопазването и образованието за Асоциацията на диабетите.” Лекарството, храната, физическата активност – добавяте Като цяло на тази цялостна картина и в крайна сметка е доста предизвикателна.

При някои хора, ретинопатията се влошава в течение на няколко години и прогресира до пролиферативна ретинопатия. В тези случаи намаленият приток на кръв към ретината стимулира растежа (пролиферацията) на крехките нови кръвоносни съдове на повърхността на ретината. Тъй като новите кръвоносни съдове се размножават, може да се развият едно или повече усложнения и да се увреди зрението на лицето. Тези усложнения могат да включват

Образуването на тъкан от белег, която привлича ретината, което може да доведе до отделяне на ретината; Кървене в окото (предретинален или стъкловиден кръвоизлив); Разрастването на нови кръвоносни съдове на повърхността на ириса (rubeosis iridis), което в крайна сметка води до форма на тежка глаукома, наречена неоваскуларна глаукома.

Всяко от тези по-късно усложнения може да причини тежка, постоянна загуба на зрението.