Доцетаксел (интравенозен път) описание и търговски марки

Инжектирането на доцетаксел се използва за лечение на рак на гърдата, недребноклетъчен рак на белия дроб, рак на главата и шията, рак на стомаха (рак на стомаха) и рак на простатата. Доцетаксел може да се използва заедно с други лекарства против рак.

Доцетаксел принадлежи към групата лекарства, наречени антинеопластични средства (лекарства против рак). Той пречи на растежа на раковите клетки, които в крайна сметка се унищожават от тялото. Тъй като растежа на нормалните клетки може също да бъде повлиян от доцетаксел, ще се появят и други нежелани ефекти.

Това лекарство трябва да се дава само от или под прякото наблюдение на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикета на продукта, инжектирането на доцетаксел се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Разтвор, прах за разтвор

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

алергии

Съответните проучвания, проведени до момента, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на доцетаксел при деца.

Педиатрична

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на доцетаксел при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат нежелани реакции и свързани с възрастта чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи инжекция доцетаксел.

Гериатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други медицински проблеми

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Лекарствата, използвани за лечение на рак, са много силни и могат да имат много нежелани ефекти. Преди да получите това лекарство, уверете се, че разбирате всички рискове и ползи. Важно е да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар по време на лечението.

Вие ще получите това лекарство в болница или център за лечение на рак. Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще ви даде това лекарство. Това лекарство се дава чрез игла, поставена в една от вените ви.

Също така ще Ви бъде приложено стероидно лекарство за няколко дни, за да предотвратите нежелани ефекти от доцетаксел. Внимателно следвайте инструкциите как да приемате стероида. Ако сте пропуснали да приемете стероида, уведомете Вашия лекар преди да приемете дозата.

Това лекарство трябва да съдържа листовка с информация за пациента. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Доцетаксел може временно да понижи броя на белите кръвни клетки в кръвта, което увеличава вероятността от инфекция. Той може също така да намали броя на тромбоцитите, които са необходими за правилното кръвосъсирване. Ако това се случи, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, особено когато кръвната Ви стойност е ниска, за да намалите риска от инфекция или кървене

Това лекарство може да причини промени в кръвната картина, дължащи се на левкемия или други проблеми в кръвните години след употреба, или може да увеличи риска от остра миелоидна левкемия (AML), вид рак на кръвта. Говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения относно този риск.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, повишена температура или студени тръпки, затруднено дишане или преглъщане, бърз или неравномерен сърдечен ритъм или оток на ръцете, лицето, устата или гърлото с това лекарство.

Доцетаксел може да причини оток или задържане на течности, което означава, че тялото ви поддържа твърде много вода. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате бързо напълняване, задух, болка в гърдите или дискомфорт, прекомерна уморяемост или слабост, неправилно дишане, неравномерен сърдечен ритъм или прекомерно подуване на ръцете, китките, глезените или краката.

При това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Кажете на Вашия лекар незабавно, ако имате мехури, пилинг или червен кожен обрив на ръцете или краката, след като сте получили това лекарство.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате изгаряне, изтръпване, изтръпване или болезнени усещания в ръцете, ръцете, краката или краката. Те могат да бъдат симптоми на състояние, наречено периферна невропатия.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате промени в зрението, като замъглено зрение, затруднено четене или болка в очите с това лекарство. Те могат да бъдат симптоми на сериозен очен проблем, наречен цистоиден оток на макулата.

Това лекарство съдържа алкохол, който може да накара някои хора да станат сънливи, замаяни или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни и не сте бдителни.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.