Диклофенак (интравенозен път) предпазни мерки

Много важно е Вашият лекар да Ви провери внимателно, докато приемате това лекарство. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това лекарство може да повиши риска от сърдечен инфаркт или инсулт. Това е по-вероятно при хора, които вече имат сърдечни заболявания. Хората, които употребяват това лекарство за дълго време, също могат да имат по-висок риск.

Това лекарство може да причини кървене в стомаха или червата. Тези проблеми могат да се случат без предупредителни знаци. Това е по-вероятно, ако сте имали стомашна язва в миналото, ако пушите или пиете алкохол редовно, сте над 60 години, имате лошо здраве или използвате определени лекарства (като стероидно лекарство или средство за разграждане на кръвта ).

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на чернодробни проблеми, включително тъмна урина или бледо изпражнения, гадене, повръщане, загуба на апетит, болка в горната част на стомаха или пожълтяване на кожата или белите ви очи.

Това лекарство може да причини сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи по-често при пациенти, които са алергични към аспирин или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неправилно дишане, гадаене за дишане или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерен сърдечен пулс или пулс, копринени отоци по кожата и подпухналост или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ.

При лечението с това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате някое от следните симптоми при употребата на това лекарство: поява на мехури, пилинг, разхлабване на кожата, червени кожни лезии, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, преди да използвате това лекарство. Използването на това лекарство в края на бременността може да навреди на нероденото ви бебе. Не използвайте това лекарство по време на последната част от бременността, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.