Диагноза – коронарна артериална болест

Лекарят ще задава въпроси за вашата медицинска история, прави физически преглед и рутинни кръвни тестове. Той или тя може да предложи един или повече диагностични тестове, включително

Електрокардиограма (ЕКГ). Електрокардиограмата записва електрически сигнали, които пътуват през сърцето ви. ЕКГ често може да разкрие доказателства за предшестващ сърдечен инфаркт или този, който е в ход.

В други случаи може да се препоръча мониторинг на Холтер. С този тип ЕКГ носите портативен монитор за 24 часа, докато вършите нормалната си дейност. Някои аномалии може да показват неадекватен кръвен поток към сърцето ви.

Ехокардиография. Ехокардиограмата използва звукови вълни, за да създава образи на сърцето ви. По време на ехокардиограма, Вашият лекар може да определи дали всички части на сърдечната стена допринасят нормално за помпената дейност на сърцето ви.

Части, които се движат слабо, може да са били повредени по време на сърдечен удар или да получават твърде малко кислород. Това може да означава коронарна артериална болест или различни други състояния.

Стрес тест. Ако симптомите и симптомите се проявяват най-често по време на тренировка, Вашият лекар може да ви посъветва да ходите на бягаща пътека или да карате стационарен велосипед по време на ЕКГ. Това е известно като стрес тест за упражнения. В някои случаи може да се използват лекарства за стимулиране на сърцето ви, вместо да се тренирате.

Някои стрес тестове се извършват с помощта на ехокардиограма. Например, Вашият лекар може да направи ултразвук преди и след упражняване на бягаща пътека или велосипед. Или Вашият лекар може да използва лекарства за стимулиране на сърцето ви по време на ехокардиограма.

Друг стрес тест, известен като ядрен стрес-тест, помага за измерване на кръвния поток към сърдечния мускул в покой и по време на стрес. Това е подобно на рутинен стрес тест, но с изображения в допълнение към ЕКГ. Следи се инжектира в кръвта ви, а специалните камери могат да откриват области в сърцето ви, които получават по-малко кръвен поток.

Сърдечна катетеризация или ангиограма. За да видите потока на кръвта през сърцето си, Вашият лекар може да инжектира специална боя във вашите коронарни артерии. Това е известно като ангиограма. Боята се инжектира в артериите на сърцето чрез дълга, тънка, гъвкава тръба (катетър), която се завива през артерия, обикновено в крака, до артериите в сърцето.

Тази процедура се нарича сърдечна катетеризация. Багрилото очертава тесни места и блокиране на рентгеновите изображения. Ако имате запушване, което изисква лечение, балонът може да бъде прокаран през катетъра и напомпан, за да се подобри кръвотока в коронарните артерии. След това може да се използва мембрана (стент), за да се отвори разширената артерия.

Сърдечно сканиране. Технологиите с компютърна томография (CT) могат да помогнат на Вашия лекар да види калциевите отлагания в артериите, които могат да стесняват артериите. Ако се открие значително количество калций, коронарната артерия може да е вероятно.

CT коронарна ангиограма, в която получавате контрастно боя, инжектирано интравенозно по време на CT изследване, също може да генерира изображения на сърдечните артерии.