Диагноза – анемия

Допълнителни диагностични тестове

За диагностициране на анемията, Вашият лекар може да ви попита за вашата медицинска и семейна история, да извърши физически преглед и да проведе следните тестове

Пълна кръвна картина (CBC). За преброяване на броя на кръвните клетки в проба от кръвта се използва CBC. За анемия, Вашият лекар ще се интересува от нивата на червените кръвни клетки, съдържащи се в кръвта (хематокрит) и хемоглобина в кръвта Ви.

Нормалните стойности на хематокрита за възрастни варират от една медицинска практика до друга, но обикновено са между 40 и 52 процента за мъжете и 35 и 47 процента за жените. Нормалните стойности на хемоглобина за възрастни са обикновено 14 до 18 грама на децилитър за мъжете и 12 до 16 грама на децилитър за жените.

Ако получите диагноза анемия, Вашият лекар може да нареди допълнителни тестове, за да определи основната причина. Например, анемията с дефицит на желязо може да бъде резултат от хронично кървене на язви, доброкачествени полипи в дебелото черво, рак на дебелото черво, тумори или бъбречни проблеми.

Понякога може да е необходимо да изследвате извадка от костния мозък за диагностициране на анемията.