Депресия и тревожност: Мога ли да имам и двете?

Депресията и тревожността са различни условия, но често се случват заедно. Те също имат подобно лечение.

Почувствайте се или си оставате блус от време на време е нормално. И всеки се чувства нервен от време на време – това е нормален отговор на стресови ситуации. Но тежките или постоянни чувства на безпокойство и депресия могат да бъдат признак на основно разстройство на психичното здраве.

Тревожността може да се появи като симптом на клинична (основна) депресия. Също така е обичайно да имате депресия, която се предизвиква от тревожно разстройство, като генерализирано тревожно разстройство, панично разстройство или разстройство на тревожност от раздяла. Много хора имат диагноза както на тревожно разстройство, така и на клинична депресия.

Симптомите на двете състояния обикновено се подобряват с психологическо консултиране (психотерапия), медикаменти като антидепресанти или комбинация от двете. Промените в начина на живот, като подобряване на навиците за сън, използване на техники за намаляване на стреса или редовно упражняване, също могат да помогнат. Ако имате някое от състоянията, избягвайте алкохола и незаконните наркотици. Те могат да влошат и двете условия.

с

Посетете Вашия лекар