Депресия (голяма депресия)

Депресията е разстройство на настроението, което причинява трайно усещане за тъга и загуба на интерес. Също така наричано голямо депресивно разстройство или клинична депресия, то засяга как се чувствате, мислите и се държите и може да доведе до различни емоционални и физически проблеми. Може да имате проблеми при извършването на нормални ежедневни дейности и понякога може да се почувствате така, сякаш животът не струва живот.

Повече от един блус, депресията не е слабост и не можете просто да я “откъснете” от нея. Депресията може да изисква дългосрочно лечение. Но не се обезсърчавайте. Повечето хора с депресия се чувстват по-добре с медикаменти, психологически консултации или и двете.

Депресивни симптоми при деца и юноши

Въпреки че депресията може да се появи само веднъж по време на живота Ви, обикновено хората имат множество епизоди на депресия. По време на тези епизоди, симптомите се появяват през по-голямата част от деня, почти всеки ден и може да включват

Симптоми на депресия при по-възрастни хора

За много хора с депресия симптомите обикновено са достатъчно тежки, за да причинят видими проблеми в ежедневните дейности, като например работа, училище, социални дейности или взаимоотношения с други хора. Други хора може да се чувстват като нещастни или нещастни, без да знаят защо.

Кога да се види лекар

Честите признаци и симптоми на депресия при деца и юноши са подобни на тези при възрастните, но може да има някои разлики.

Кога да получа спешна помощ

Децата с нарушение на вниманието / хиперактивност (ADHD) могат да покажат раздразнителност без тъга или загуба на интерес. Въпреки това, може да се появи голяма депресия при ADHD.

Депресията не е нормална част от растящата възраст и никога не трябва да се приема леко. За съжаление, депресията често не се диагностицира и не се лекува при възрастни възрастни и може да се чувстват нежелани да потърсят помощ. Симптомите на депресията могат да бъдат различни или по-малко очевидни при възрастните хора, като например

Ако се чувствате депресирани, назначете среща, за да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро. Ако не желаете да потърсите лечение, говорете с приятел или любим човек, с медицински специалист, с ръководител на вяра или с друг, на когото имате доверие.

Ако мислите, че може да се нараните или да опитате самоубийство, незабавно посетете Вашия лекар или местния номер за спешни случаи.

Също така разгледайте тези опции, ако имате мисли за самоубийство

Ако близък човек или приятел е в опасност да се опитва да се самоубие или е направил опит

Не е известно точно какво причинява депресия. Както при много психични разстройства, може да се включат различни фактори, като например

Депресията често започва в тийнейджърските, 20-те или 30-те години, но може да се случи на всяка възраст. Повечето жени са диагностицирани с депресия, отколкото мъжете, но това може да се дължи отчасти на жените, които по-често търсят лечение.

Фактори, които изглежда увеличават риска от развитие или предизвикване на депресия, включват

Депресията е сериозно разстройство, което може да увреди хората и семействата. Често се влошава, ако не се лекува. Нелекуваната депресия може да доведе до емоционални, поведенчески и здравословни проблеми, които засягат всяка област от живота ви.

Примерите за усложнения, свързани с депресията, включват

Може да видите Вашия първичен лекар, или Вашият лекар може да ви отнесе до специалист по психично здраве. Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

Какво можеш да правиш

Какво да очаквате от вашия доставчик на здравни услуги

Видове депресия

Други нарушения, които причиняват симптоми на депресия

Медикаменти

Намирането на правилното лекарство

Рискове от внезапно спиране на лечението

Антидепресанти и бременност

Антидепресанти и повишен риск от самоубийство

психотерапия

Болнично и жилищно лечение

Други възможности за лечение

добавки

Връзки между тялото и тялото

Вземете член на семейството или приятел, ако е възможно, да ви помогне да си спомните цялата информация, предоставена по време на срещата.

Някои основни въпроси, които да зададете на вашия доставчик на здравни услуги, включват

Не се колебайте да зададете други въпроси.

Бъдете готови да отговорите на въпроси от вашия доставчик на здравни услуги, например

Тези изпити и тестове могат да помогнат за отхвърлянето на други проблеми, които биха могли да причинят симптомите ви, да направят диагноза и да проверят каквито и да е свързани усложнения

Симптомите, причинени от тежка депресия, могат да варират от човек на човек. За да изясните вида на депресията, която имате, Вашият лекар може да добави един или повече спецификатори. Спецификаторът означава, че имате депресия със специфични функции, като например

Няколко други разстройства, като тези по-долу, включват депресия като симптом. Важно е да получите точна диагноза, така че да можете да получите подходящо лечение.

Медицината и психологическото консултиране (психотерапия) са много ефективни за повечето хора с депресия. Вашият първичен лекар или психиатър може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите. Въпреки това, много хора с депресия също се възползват от виждането на психолог или друг специалист по психично здраве.

Ако имате тежка депресия, може да се наложи престой в болница, или може да се наложи да участвате в програма за извънболнично лечение, докато симптомите Ви се подобрят.

Ето по-отблизо възможностите за лечение на депресия.

Има много видове антидепресантни лекарства, включително тези по-долу. Обсъдете възможните сериозни нежелани реакции с Вашия лекар или фармацевт.

Ако член на семейството е реагирал добре на антидепресант, може да е такъв, който може да ви помогне. Или може да се наложи да опитате няколко лекарства или комбинация от лекарства, преди да намерите такъв, който работи. Това изисква търпение, тъй като някои лекарства се нуждаят от няколко седмици или по-дълго, за да се възползват максимално, а нежеланите реакции да се облекчат, когато тялото ви се приспособява.

Наследствените особености играят важна роля в това, как ви влияят антидепресантите. В някои случаи, когато има такива, резултатите от генетични тестове (направени чрез кръвен тест или скърцане с буза) могат да предложат улики за това как тялото ви може да реагира на определен антидепресант. Обаче други променливи, освен генетиката, могат да повлияят на Вашия отговор на медикаментите.

Не спирайте да приемате антидепресант, без да говорите първо с Вашия лекар. Антидепресантите не се считат за пристрастяване, но понякога може да възникне физическа зависимост (която е различна от пристрастяването).

Спирането на лечението внезапно или липсата на няколко дози може да предизвика симптоми, подобни на отнемането, и изведнъж прекъсването на лечението може да доведе до внезапно влошаване на депресията. Работете с Вашия лекар, за да намалите постепенно и безопасно дозата.

Ако сте бременна или кърмите, някои антидепресанти могат да представляват повишен риск за здравето на вашето бебе или дете кърмачки. Говорете с Вашия лекар, ако забременеете или планирате да забременеете.

Повечето антидепресанти обикновено са безопасни, но администрацията по храните и лекарствата (FDA) изисква всички антидепресанти да носят предупреждение за черна кутия, най-строгото предупреждение за предписания. В някои случаи децата, тийнейджърите и младежите под 25-годишна възраст могат да имат увеличение в мисли за самоубийство или поведение при приемане на антидепресанти, особено през първите няколко седмици след началото или когато дозата се променя.

Всеки, който приема антидепресант, трябва да бъде внимателно наблюдаван за влошаване на депресията или необичайно поведение, особено при първото започване на ново лекарство или при промяна в дозировката. Ако Вие или някой, на когото познавате, имате мисли за самоубийство, когато приемате антидепресант, незабавно се свържете с Вашия лекар или спешна помощ.

Имайте предвид, че антидепресантите по-често намаляват риска от самоубийства в дългосрочен план, като подобряват настроението.

Психотерапията е общ термин за лечение на депресия, като се говори за вашето състояние и свързаните с нея въпроси с доставчик на психично здраве. Психотерапията е известна още като терапия за разговор или психологическа терапия.

Различните видове психотерапия могат да бъдат ефективни при депресията, като когнитивна поведенческа терапия или междуличностна терапия. Вашият доставчик на психично здраве също може да препоръча други терапии. Психотерапията може да ви помогне

При някои хора депресията е толкова тежка, че е необходим престой в болница. Това може да е необходимо, ако не можете да се грижите за себе си правилно или когато сте в непосредствена опасност да навредите на себе си или на някой друг. Психиатричното лечение в болница може да ви помогне да се чувствате спокойни и безопасни, докато настроението ви се подобри.

Частични програми за хоспитализация или дневни лечения също могат да помогнат на някои хора. Тези програми осигуряват необходимата амбулаторна подкрепа и консултации, за да се постигне контрол на симптомите.

За някои хора могат да бъдат предложени и други процедури

Депресията обикновено не е нарушение, което можете да лекувате сами. Но освен професионалното лечение, тези стъпки за самоподдържане могат да ви помогнат

Алтернативната медицина е използването на неконвенционален подход вместо конвенционалната медицина. Допълнителната медицина е нетрадиционен подход, използван заедно с конвенционалната медицина.

Уверете се, че разбирате рисковете, както и възможните ползи, ако провеждате алтернативна или допълваща терапия. Не замествайте конвенционалното медицинско лечение или психотерапията с алтернативна медицина. Когато става дума за депресия, алтернативните лечения не са заместител на медицинските грижи.

Примерите за добавки, които понякога се използват за депресия, включват

Хранителните и диетичните продукти не се наблюдават от FDA по същия начин, по който са и лекарствата. Не винаги можете да сте сигурни в това, което получавате и дали е безопасно. Също така, тъй като някои билкови и хранителни добавки могат да повлияят на рецепта лекарства или да предизвикат опасни взаимодействия, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да вземе всички добавки.

Допълнителните специалисти по алтернативна медицина смятат, че умът и тялото трябва да са в хармония, за да сте здрави. Примери за техники на ума и тяло, които могат да бъдат полезни при депресията, включват

Разчитането единствено на тези терапии обикновено не е достатъчно за лечение на депресия. Те могат да бъдат полезни, когато се използват в допълнение към медикаментите и психотерапията.

Говорете с Вашия лекар или терапевт за подобряване на уменията си за справяне и опитайте тези съвети

Няма сигурен начин да се предотврати депресията. Тези стратегии обаче могат да помогнат.

Посетете Вашия лекар