Контрактурата на дупютрен

Контрактурата на Dupuytren (du-pwe-TRANZ) е деформация на ръката, която обикновено се развива през годините. Състоянието засяга слой тъкан, който лежи под кожата на дланта ви. Възли на тъканта под кожата – в крайна сметка създава дебел корда, който може да издърпа един или повече пръсти в огънато положение.

Засегнатите пръсти не могат да бъдат изправени напълно, което може да усложни ежедневните дейности като поставяне на ръцете в джобовете, поставяне на ръкавици или клатене на ръце.

Контрактурата на Dupuytren засяга главно пръстена на пръстена и панкреаса и се среща най-често при по-възрастни мъже от северен европейски произход. Има редица лечения, които забавят прогресията на контрактурата на Dupuytren и облекчават симптомите.

Контрактурата на Dupuytren обикновено прогресира бавно през годините. Състоянието обикновено започва като удебеляване на кожата на дланта на ръката. Докато се развива, кожата на дланта ви може да изглежда назъбена или потъмняла. На дланта ви може да се образува твърда тъкан. Тази бучка може да е чувствителна на допир, но обикновено не е болезнена.

В по-късните стадии на контрактурата на Dupuytren, под кожата на дланта ви се полагат корди от тъкан и могат да се простират до пръстите ви. Тъй като тези шнурове се затягат, пръстите ви може да се изтеглят към дланта ви, понякога силно.

Какво можеш да правиш

Пръстенът пръстен и Pinky са най-често засегнати, въпреки че среден пръст също могат да бъдат включени. Само рядко са засегнати палецът и показалецът. Dupuytren контрактурата може да се появи и в двете ръце, макар че една ръка обикновено е засегната по-тежко.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Лекарите не знаят какво причинява контрактурата на Dupuytren. Няма доказателства, че нараняванията на ръце или професиите, които включват вибрации в ръцете, причиняват състоянието.

Смята се, че редица фактори увеличават риска от заболяването, включително

Контрактурата на Dupuytren може да затрудни изпълнението на някои функции с ръката ви. Тъй като палецът и показалецът обикновено не са засегнати, много хора нямат много неудобства или увреждания с фини моторни дейности като писане. Но тъй като Dupuytren контрактурата напредва, тя може да ограничи способността ви да отворите напълно ръката си, да хванете големи предмети или да вкарате ръката си на тесни места.

Докато най-напред може да доведете вашите симптоми на вниманието на вашия семеен лекар, той или тя може да ви насочи към ортопедичен хирург.

набодат

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък, който да отговаря на следните въпроси

Вашият лекар може да попита някои от следните въпроси

В повечето случаи лекарите могат да диагностицират контрактурата на Dupuytren от вида и усещането на вашите ръце. Други тестове рядко са необходими.

Вашият лекар ще сравни ръцете си един с друг и ще провери дали няма да се появи върху кожата на дланите. Той също така ще притиска части от ръцете и пръстите ви, за да провери за заковани възли или ленти от тъкани.

Вашият лекар също може да провери дали можете да сложите ръката си плоска на маса или друга равна повърхност. Ако не успеете да изгладите напълно пръстите си, това означава, че имате контрактурата на Dupuytren.

Ензимни инжекции

Ако болестта прогресира бавно, не причинява болка и оказва малко влияние върху способността ви да използвате ръцете си за ежедневни задачи, може да не се нуждаете от лечение. Вместо това можете да изчакате и да видите дали контрактурата на Dupuytren напредва. Може да пожелаете да следвате прогреса с тест на маса, който можете да направите сами.

Лечението включва премахване или разрушаване на въжетата, които издърпват пръстите ви към дланта ви. Това може да се направи по няколко начина. Изборът на процедурата зависи от тежестта на Вашите симптоми и други здравословни проблеми, които може да имате.

Тази техника използва игла, вмъкната през кожата ви, за да пробие и да разчупи кабела от тъкан, която се свива с пръст. Договорите често се повтарят, но процедурата може да се повтори.

Основните предимства на техниката на иглата са, че няма разрез, може да се направи на няколко пръста едновременно и обикновено е необходимо много малко физиотерапия. Основният недостатък е, че той не може да се използва на някои места в пръста, защото може да увреди нерв или сухожилие.

Инжектирането на типа ензим в напрегнатия кабел в дланта ви може да го омекоти и отслабва – позволявайки на Вашия лекар по-късно да манипулира ръката ви в опит да разбие кабела и да изправи пръстите ви. За тази цел FDA одобри колагеназа Clostridium histolyticum (Xiaflex). Предимствата и недостатъците на ензимното инжектиране са подобни на иглата.

Друга възможност за хора с напреднало заболяване, ограничена функция и прогресиращо заболяване е хирургически да се премахне тъканта в дланта ви, засегната от заболяването. Основното предимство на операцията е, че тя води до по-пълно и по-дълготрайно освобождаване от това, осигурено от иглата или ензимните методи. Основните недостатъци са, че физическата терапия обикновено е необходима след операция, а възстановяването може да отнеме повече време.

хирургия

В някои тежки случаи, особено ако операцията не е успяла да отстрани проблема, хирурзите премахват цялата тъкан, която може да бъде засегната от контрактурата на Dupuytren, включително прикрепената кожа. В тези случаи е необходима кожна присадка за покриване на отворената рана. Тази операция е най-инвазивната опция и има най-дълго време за възстановяване. Хората обикновено изискват месеци интензивна физиотерапия след това.

Ако имате лека контрактура на Dupuytren, можете да защитите ръцете си

Въпреки това, вашето състояние може да продължи или да се влоши, въпреки тези предпазни мерки.

Посетете Вашия лекар