д-р. Дийн орнитин ревю на диета: спектърът

Може би искате да загубите 15 килограма – или 100. Може би сте имали сърдечен удар и вие ремонтирате вашата диета. Или може би вече сте загубили тегло и искате да го задържите.

Забравете подхода “всичко или нищо”, казва Дийн Орниш. Не става въпрос за забрана на храната на най-новия си диета, The Spectrum.

Той нарежда храни от най-здравословните (“Група 1”) до най-снизходителните (“Група 5”). По принцип, колкото повече се придържате към храни към края на групата от спектъра, толкова повече ползи ще постигнете по отношение на загуба на тегло и цялостно здраве.

Освен храна, Ornish подчертава също така колко сте активни, как реагирате на стреса и колко любов и подкрепа имате в живота си.

Нищо не е изцяло извън границите, но колко можете да участвате в някои храни (включително домашни птици, рафинирани въглехидрати, захар и алкохол) зависи от вашата цел.

Уеб сайтът на Ornish посочва, че “за повечето хора, диета – всяка диета – не е устойчива … Обратно, подходът на Spectrum е за свобода и избор”.

От вас зависи колко далеч искате да вземете програмата. Можете да направите основен ремонт или по-умерен, в зависимост от целите си.

Ограничения: Любителите на месото и хората, които ядат много високо преработени храни, трудно могат да се адаптират към този план. Ако имате състояние като сърдечно-съдови заболявания, ще имате повече ограничения, включително колко мазнини има във вашата диета.

Готвене и пазаруване: Ornish насърчава избора на пресни, сезонни храни – органични, когато е възможно. Спектърът включва много здравословни рецепти (от главния готвач Art Smith), които са лесни за следване.

Пакетирана храна или храна: Няма.

Срещи на личности: Не. Изключение: Хората с хронични заболявания като сърдечни заболявания или диабет могат да се запишат в програма за управление на д-р Оршн Лайфстайл в различни здравни центрове около САЩ

Упражнение: Ornish препоръчва редовно, умерено упражнение, като например 20-30 минути ходене всеки ден. Той също така насърчава хората да управляват стреса си чрез практикуване на йога, медитация и използване на други техники за релаксация.

Да. Например, е лесно да се яде вегетарианска, веганска или нискомаслена диета по този план.

Планът не е без глутен, така че ако избягвате глутен, ще трябва да потърсите храни без глутен.

Цена: Повечето от най-здравословните храни, които се препоръчват, не са скъпи, въпреки че някои от тях, като например рибата, могат да бъдат скъпи.

Подкрепа: Присъединете се към безплатната онлайн общност “Feel the Love” на Орниш, за да получите съвети и рецепти и да се свържете с други, които следват плана. Безплатни видеоклипове за медитация са също на разположение онлайн.

Работи ли?

Да, спектърът на д-р Орниш работи. Тя работи за всеки, но тя е насочена към онези, които имат или са изложени на риск от сърдечни заболявания.

Тази програма включва стъпаловиден подход към храненето, който започва като диета с много ниско съдържание на мазнини. В исторически план този тип диета с ниско съдържание на мазнини е била предложена за хора със сърдечни заболявания.

Диетата започва със сложни въглехидрати, плодове и зеленчуци. Това го прави високо съдържание на фибри и ниски калории. Въпреки това етапите на диетата могат да се считат за ограничителни.

Както всяка диета, която променя начина на хранене, ще трябва да планирате много и може да се нуждаете от хранителни напътствия, когато започнете.

Добре ли е за определени условия?

Програмата Spectrum работи особено добре за хора, които се нуждаят от понижаване на риска от сърдечни заболявания. Някои експерти предупреждават, че подходът с ниско съдържание на мазнини и високи въглехидрати може да увеличи триглицеридите в кръвта ви, но години на изследване върна диетата и програмата. Получената загуба на тегло ще намали триглицеридите, кръвните захари и кръвното налягане.

Спектърът включва примери за това как да използвате програмата за отслабване, понижаване на холестерола, понижаване на кръвното налягане и за предотвратяване или лечение на диабет, сърдечни заболявания и други заболявания.

Последното слово

Всички успешни програми за отслабване трябва да отговорят на това, което работи за вас. Ограничените диети изискват време, планиране и хранителни познания. Например, ограничаването на мазнините може да ограничи някои храни, които имат калций, витамин В и цинк, а тялото Ви се нуждае от известна мазнина, за да абсорбира някои витамини.

Така че диетата в програмата на Dr. Ornish’s Spectrum е идеална за детайлно ориентираното и ангажирано лице. Ако не сте свикнали да готвите и пазарувате, тази програма може да не е подходяща за вас, освен ако не сте готови за голяма промяна.

ИЗТОЧНИЦИ

Ornish, D. Спектърът: научно доказана програма, която да се чувства по-добре, да живее по-дълго, да отслабвам и да спечеля здраве, Ballantine Books, 2007.

Ornishspectrum.

Pmri.

Silberman, А. Журнал за насърчаване на здравето, март / април 2010 г.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …