Употребата на дексаметазон, дозировки и странични ефекти

Какво представлява дексаметазон?

Дексаметазон се използва за лечение на много различни възпалителни състояния, като алергични нарушения, кожни състояния, улцерозен колит, артрит, лупус, псориазис или дихателни нарушения.

Дексаметазон може също да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към дексаметазон или ако имате гъбична инфекция навсякъде в тялото си.

Важна информация

Преди да вземете дексаметазон, уведомете Вашия лекар за всички ваши медицински състояния и за всички други лекарства, които използвате. Има много други заболявания, които могат да бъдат засегнати от употребата на стероиди и много други лекарства, които могат да взаимодействат със стероиди.

Вашата доза дексаметазон може да се промени, ако имате необичаен стрес като сериозно заболяване, треска или инфекция, или ако имате операция или медицинска авария. Уведомете Вашия лекар за всяка такава ситуация, която Ви засяга по време на лечението.

Дексаметазон може да отслаби имунната ви система, което ви улеснява да получите инфекция или да влошите инфекция, която вече имате или сте имали наскоро. Уведомете Вашия лекар за всяка болест или инфекция, които сте имали през последните няколко седмици.

Избягвайте да бъдете близо до хора, които са болни или имат инфекции. Посъветвайте се с Вашия лекар за превантивно лечение, ако сте изложени на варицела или морбили. Тези състояния могат да бъдат сериозни или дори фатални при хора, които използват стероидни медикаменти.

Преди да приемете това лекарство

Не приемайте “жива” ваксина, докато приемате дексаметазон. Ваксините може да не работят добре, докато приемате стероид.

Не спирайте внезапно употребата на дексаметазон, или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Говорете с Вашия лекар как да избягвате симптомите на абстиненция при спиране на лечението.

Носете медицински етикет за предупреждение или носете лична карта, в която се посочва, че приемате дексаметазон. Всеки доставчик на медицински грижи, който ви лекува, трябва да знае, че използвате стероид.

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към дексаметазон или ако имате гъбична инфекция навсякъде в тялото си.

Дексаметазон може да отслаби имунната ви система, което ви улеснява да получите инфекция. Стероидите могат също така да влошат инфекцията, която вече имате, или да активирате отново инфекцията, която сте имали наскоро. Преди да вземете дексаметазон, уведомете Вашия лекар за всяка болест или инфекция, които сте имали през последните няколко седмици.

За да сте сигурни, че можете безопасно да приемате дексаметазон, уведомете Вашия лекар, ако имате някое от тези други състояния

Чернодробно заболяване (като цироза)

заболяване на бъбреците

Разстройство на щитовидната жлеза

диабет

История на маларията

туберкулоза

остеопороза

Мускулно разстройство, като миастения гравис

Глаукома или катаракта

Херпес инфекция на очите

Стомашни язви, улцерозен колит или дивертикулит

Депресия или психични заболявания

Застойна сърдечна недостатъчност; или

Как да приемам дексаметазон?

високо кръвно налягане

Правителствена бременност категория В. Не е известно дали дексаметазон ще увреди нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Дексаметазон може да премине в кърмата и да навреди на кърмачето. Не използвайте това лекарство, без да кажете на лекаря си, ако кърмите бебе.

Дексаметазон може да повлияе на растежа при децата. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че детето Ви не расте нормално, докато употребявате това лекарство.

Вземете дексаметазон точно както е предписано от Вашия лекар. Не приемайте по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното. Следвайте инструкциите на етикета си с рецепта.

Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати.

Вашите нужди от медикаменти за стероиди може да се променят, ако имате необичаен стрес като сериозно заболяване, треска или инфекция или ако имате операция или медицинска авария. Уведомете Вашия лекар за всяка такава ситуация, която ви засяга.

Това лекарство може да доведе до необичайни резултати при определени медицински изследвания. Кажете на всеки лекар, който Ви лекува, че използвате дексаметазон.

Не спирайте внезапно употребата на дексаметазон, или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Говорете с Вашия лекар как да избягвате симптомите на абстиненция при спиране на лечението.

Носете медицински етикет за предупреждение или носете лична карта, в която се посочва, че приемате дексаметазон. Всеки доставчик на медицински грижи, който се отнася към Вас, трябва да знае, че използвате стероидни медикаменти.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако пропуснете доза дексаметазон.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Дългосрочната употреба на високи дози стероиди може да доведе до симптоми като изтъняване на кожата, лесно натъртване, промени във формата или местоположението на телесните мазнини (особено на лицето, шията, гърба и талията), повишена акне или лицева коса, Проблеми, импотентност или загуба на интерес към секса.

Какво трябва да избегна?

Избягвайте да бъдете близо до хора, които са болни или имат инфекции. Посъветвайте се с Вашия лекар за превантивно лечение, ако сте изложени на варицела или морбили. Тези състояния могат да бъдат сериозни или дори фатални при хора, които използват стероидни медикаменти като дексаметазон.

Не приемайте “жива” ваксина, докато използвате дексаметазон. Ваксината може да не работи и през това време и може да не ви предпази напълно от заболяване. Живите ваксини включват морбили, паротит, рубеола (MMR), орална полиомиелит, ротавирус, тиф, варицела, грип H1N1 и ваксина срещу назален грип.

Избягвайте да пиете алкохол, докато приемате дексаметазон.

Дексаметазон странични ефекти

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някои от тези признаци на алергична реакция към дексаметазон: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции като

Проблеми с вашето виждане

Подуване, бързо натрупване на тегло, недостиг на въздух

Тежка депресия, необичайни мисли или поведение, гърчове (конвулсии)

Кървави или застояли изпражнения, кашляйки кръв

Панкреатит (силна болка в горната част на корема, която се разпространява в гърба, гадене и повръщане, бърз сърдечен ритъм)

Нисък калий (обърканост, неравномерно сърцебиене, екстремна жажда, повишено уриниране, дискомфорт на краката, мускулна слабост или чувство на отпускане); или

Опасно високо кръвно налягане (силно главоболие, замъглено зрение, бръмчене в ушите, безпокойство, объркване, болка в гърдите, задух, неравномерен сърдечен ритъм, припадък).

По-малко сериозни странични ефекти на дексаметазон могат да включват

Проблеми със съня (безсъние), промени в настроението

Акне, суха кожа, изтъняване на кожата, синини или обезцветяване

Бавно излекуване на рани

Повишено изпотяване

Главоболие, световъртеж, усещане за въртене

Гадене, болки в корема, подуване на корема

Мускулна слабост; или

Промени във формата или местоположението на телесните мазнини (особено в ръцете, краката, лицето, врата, гърдите и талията).

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Много лекарства могат да взаимодействат с дексаметазон. По-долу е само частичен списък. Уведомете Вашия лекар, ако използвате

Аспирин (приеман ежедневно или при високи дози)

Какви други лекарства ще повлияят на дексаметазон?

Диуретик (хапче за вода)

Разредител на кръвта като варфарин (Coumadin)

дексаметазон

Циклоспорин (Gengraf, Neoral, Sandimmune)

Инсулин или лекарства за диабет, които приемате през устата

Кетоконазол (Nizoral)

Рифампин (Rifadin, Rifater, Rifamate, Rimactane); или

Припадъци като фенитоин (дилантин) или фенобарбитал (Luminal, Solfoton).

Този списък не е пълен и други лекарства могат да взаимодействат с дексаметазон. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате. Това включва рецепта, лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

Отказ от отговорност: Бяха положени всички усилия, за да се гарантира, че предоставената информация е точна, актуална и пълна, но не е гарантирано това. Информацията за наркотици, съдържаща се тук, може да бъде чувствителна към времето. Информацията за наркотици на Multum е информационен ресурс, предназначен да подпомогне лицензираните специалисти в областта на здравеопазването да се грижат за пациентите си и / или да обслужват потребителите, разглеждащи тази услуга, като допълнение и не заместител на опита, уменията, знанията и преценката на практикуващите здравни специалисти. Липсата на предупреждение за дадена лекарствена или лекарствена комбинация по никакъв начин не трябва да се тълкува като индикация, че лекарствената или лекарствената комбинация е безопасна, ефективна или подходяща за всеки пациент. Информацията, съдържаща се тук, не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции.

6.01.2010-12-30, 11:09:35

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Гадене / повръщане, индуцирана от химиотерапия лоразепам, Ativan, ондансетрон, зофран, метоклопрамид, Reglan

Алергичен ринит преднизон, прометазин, Zyrtec, флутиказон нос, лоратадин, флоназа

Синдром на Кушинг Декадрон, ципрохептадин, дексаметазон интензол, мифепристон, дексазон

Надбъбречна недостатъчност декадрон, дексаметазон интензол, кортизон, дексазон, дексапак теперпак