Диклофенак (локално приложение) описание и търговски марки

Диклофенак е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), използвано за лечение на болка и други симптоми на артрит на ставите (напр. Остеоартрит), като възпаление, подуване, скованост и ставна болка. Това лекарство обаче не лекува остеоартрита и ще ви помогне само докато продължавате да го използвате.

Diclofenac topical 3% гел също се използва за лечение на актинична кератоза, кожен проблем, който може да стане раков, ако не се лекува. Точният начин, по който актуалният диклофенак помага за това състояние, не е известен.

Топикалният разтвор на диклофенак се използва за лечение на болка и подуване, причинени от остеоартрит на колената.

Diklofenac topical patch се използва за лечение на остра болка, причинена от незначителни щамове, навяхвания и контузии (натъртвания).

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

Гел / желе, разтвор, крем, кръпка, удължено освобождаване

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

алергии

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Педиатрична

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от диклофенак локално върху детската популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Гериатрична

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на диклофенак локално при пациенти в напреднала възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат бъбречни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи диклофенак локално.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Други взаимодействия

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други медицински проблеми

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Дозирането

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Продължете да използвате това лекарство за цялото време на лечението. Не използвайте това лекарство по-често или по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Това лекарство не е предназначено за продължителна употреба.

Това лекарство се предлага с ръководство за лекарства и инструкции за пациента. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

За да използвате пластира за кожата

За да използвате Topical gel

Използвайте локалното решение

Пропусната доза

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

съхранение

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приложете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране.

Ако забравите да носите или промените пластир, поставете го възможно най-бързо. Ако е време да поставите следващия си пластир, изчакайте дотогава да приложите нов кръпка и да пропуснете този, който сте пропуснали. Не прилагайте допълнителни пластири, за да компенсирате пропуснатата доза.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

След като премахнете използвания пластир, сгънете пластира наполовина заедно с лепкавите страни. Уверете се, че сте го изхвърлили извън обсега на деца и домашни любимци.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения. Това ще позволи на Вашия лекар да се увери, че това лекарство работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го използвате. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това лекарство може да повиши риска от сърдечен инфаркт или инсулт. Това е по-вероятно при хора, които вече имат сърдечни заболявания. Хората, които употребяват това лекарство за дълго време, също могат да имат по-висок риск.

Това лекарство може да причини кървене в стомаха или червата. Тези проблеми могат да се случат без предупредителни знаци. Това е по-вероятно, ако сте имали стомашна язва в миналото, ако пушите или пиете алкохол редовно, имате над 60-годишна възраст, сте в лошо здраве или използвате определени други лекарства (като стероидно лекарство или кръв разредител).

При лечението с това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми при употребата на това лекарство: мехури, пилинг, разхлабване на кожата, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки Вие използвате това лекарство.

Някои възможни предупредителни признаци за сериозни нежелани реакции, които могат да възникнат по време на лечението с това лекарство, могат да включват чернодробно изпражнения, намалено уриниране, тежка стомашна болка, кожен обрив, подуване на лицето, пръстите, краката или долните крака, необичайно кървене или кръвонасядане , Необичайно повишаване на теглото, повръщане на кръв или материал, който прилича на кафе, или жълта кожа или очи. Също така могат да се появят признаци на сериозни сърдечни проблеми, като болка в гърдите, стягане в гръдния кош, бързо или неравномерно сърцебиене, необичайно зачервяване или топлина на кожата, слабост или слабо изразяване на говора. Проверете незабавно при Вашия лекар, ако забележите някой от тези предупредителни признаци.

Това лекарство може да предизвика сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи по-често при пациенти, които са алергични към аспирин или към някое от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неправилно дишане, гадаене за дишане или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерен сърдечен пулс или пулс, копринени отоци по кожата и подпухналост или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, преди да използвате това лекарство. Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Не използвайте това лекарство по време на последната част от бременността, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Ако симптомите Ви се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Диклофенак може да причини зачервяване, възпаление, лющене и лющене на засегнатата кожа. Не спирайте употребата на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Ако реакцията е много неудобна, консултирайте се с Вашия лекар.

Докато използвате това лекарство, кожата ви може да стане по-чувствителна към слънчевата светлина, отколкото обикновено, а твърде много слънчева светлина може да увеличи ефектите на лекарството. През този период от време

Ако имате тежка реакция от слънцето, консултирайте се с Вашия лекар.

Преди да предприемете някакви операции или медицински изследвания, уведомете Вашия лекар, че използвате това лекарство. Може да се наложи да спрете лечението за известно време или да преминете към друго нестероидно противовъзпалително лекарство преди процедурата.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.