Диагностициране на лупус: критерии, тестове, тестове за увреждане на органи и др

Лупусът може да бъде трудно разпознаваем и понякога отнема седмици до години, за да се диагностицира. Лупус засяга различни хора по различни начини. И може да отнеме време, за да се развият симптомите.

Ако имате симптоми на лупус и имате положителен резултат от тест за антинуклеарни антитела (ANA), може да не са необходими допълнителни тестове.

Ако Вашият лекар смята, че са необходими допълнителни тестове, може да имате един или повече от следните тестове

Като част от продължаващото лечение за лупус, може да имате

За да потърсите други възможни причини за симптомите, понякога се правят тестове за изображения, в зависимост от това кои органи са включени. Тестовете за изображения включват CT сканиране, ехокардиограма, ЯМР и рентгенови лъчи.

Други кръвни тестове на антитела; Допълнения; Степента на седиментация на еритроцитите (ESR или sed sed) или С-реактивен протеин (CRP, Пълна кръвна картина (CBC, Urinalysi, Lupus антикоагулантен тест като частичен тест за тромбопластин време

Анализ на урината за проверка на протеини и клетки, признаци на възможни бъбречни проблеми; Бъбречна биопсия, ако Вашият лекар види признаци на възпаление на бъбреците. Този тест може да помогне на Вашия лекар да Ви намери най-доброто лечение. Само малък брой хора с лупус се нуждаят от бъбречна биопсия.