Дивертикулоза и ръководство за дивертикулит – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

При дивертикулозата малки торбички се развиват и изпъкват през слабите места в стените на дебелото черво, обикновено в частта на дебелото черво, наречена сигмоиден дебело черво в лявата страна на корема. Тези малки, балонни торбички се наричат ​​дивертикули; Състоянието е по-разпространено с възрастта на хората. Например се изчислява, че половината от хората в САЩ на възраст между 60 и 80 години имат дивертикулоза, но само един на всеки 10 го развива до 40-годишна възраст. Това е еднакво често при жените и мъжете; Ако дивертикулата се възпали или зарази, състоянието се нарича дивертикулит. Дивертикулитът може да доведе до сериозни усложнения като абсцес, перфорация, чревно блокиране от вътрешен белег или фистула, което е необичайна връзка между два органа. Рядко, но животозастрашаващо усложнение, наречено перитонит, може да възникне при разкъсване на дивертикула, изтичане на инфекция в коремната кухина; Симптомите; Повечето хора, които имат дивертикулоза, нямат никакви симптоми, но някои от тях имат леки спазми, запек или подуване на корема. Дивертикулитът причинява по-тежки симптоми, включително някои от следните, но по-специално първите две; Стабилна коремна болка; Нежност на натиска в долната част на корема, особено от лявата страна; Треска; Гадене; Повръщане; тръпки; Спазми; Промяна в навиците на червата (запек или диария); По-остра болка с дишащи или бурни движения като ходене.

Симптоми

Повечето хора, които имат дивертикулоза, нямат никакви симптоми, но някои от тях имат леки спазми, запек или подуване на корема. Дивертикулитът причинява по-тежки симптоми, включително някои от следните, но по-специално първите две; Стабилна коремна болка; Нежност на натиска в долната част на корема, особено от лявата страна; Треска; Гадене; Повръщане; тръпки; Спазми; Промяна в навиците на червата (запек или диария); По-остра болка с дишащи или бурни движения като ходене.

диагноза

Ако сте на възраст над 60 години, най-вероятно имате дивертикулоза. Това е толкова често. Въпреки това, ако не сте имали колоноскопия, CT сканиране на корема или бариевата клизма, няма да сте наясно, че те съществуват.

Колко трае?

Дивертикулата не изчезва, освен ако частта от дебелото черво не се отстрани хирургично. Дивертикулозата е състояние, което може да бъде управлявано през целия живот, преди всичко с корекция на диетата.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Хората, чиито диети съдържат големи количества фибри, са по-малко склонни да развият дивертикуларно заболяване. Американската диетична асоциация препоръчва 20 грама до 35 грама фибри на ден, за предпочитане от плодове, зеленчуци и зърнени храни. Вашият лекар може да препоръча също така непреработен трици или влакнест продукт. Важно е постепенно да увеличавате приема на фибри и да пиете повече вода, за да увеличите по-голямата част от движенията на червата, което намалява налягането вътре в червата.

Как да се лекува това здравословно състояние

Единственото възможно лечение на дивертикулозата е да се увеличи нивото на фибри в диетата. Влакната няма да излекува съществуващата дивертикула, но може да предотврати формирането на повече.

Кога да посетите лекаря

Обадете се на Вашия лекар, ако коремната болка на едно място продължава повече от няколко часа, особено ако се влоши или е придружена от повишена температура.

прогноза

С подходящо лечение и диета с високо съдържание на фибри перспективата за хора с дивертикулоза и неусложнен дивертикулит е отлична. Повечето хора с дивертикулоза никога нямат симптоми.