Дяволски нокът

Чести имена: Devil’s claw е известен също като грапави растения, гравирани лози, Radix Harpagophyti, дървесен паяк, xwate.

Ефективност-оценка на безопасността

“Етно или друго доказателство за ефикасност.

Оценка на безопасността

Дяволският нокът расте в пустинята Калахари и в намибийските степи в Югозападна Африка. Растението е плевелна многогодишна, чиито плодове имат малки, подобни на нокти изпъкналости. Тя има силен централен корен, израстващ до 2 метра дълбочина, с вторични корени, които се използват в отвари и чайове. Растението има големи и сиво-зелени листа и произвежда розови, червени или лилави, тромпет-образни цветя.

Дяволският нокът е използван сред местните хора на Южна Африка като народно лекарство за заболявания, вариращи от нарушения на черния дроб и бъбреците до алергии, главоболия и, най-често, ревматизъм. Дяволският нокът е представен в Европа от немски войник в средата на 1900 г., а след това неговата популярност се увеличава сред британски, канадски и европейски билкари.

Дяволският нокът се предлага на пазара в Канада и Европа, като средство за решаване на артрита. Клиничните проучвания обикновено подкрепят използването му като противовъзпалително и аналгетично средство при болки в гърба и остеоартрит.

Дяволският нокът е изследван за болка в гърба, болки в мускулите и остеоартрит, като се използват дневни дози суров корен до 9 g, 1 до 3 g екстракт или harpagoside от 50 до 100 mg.

Поради горчивината на препарата, който увеличава стомашната секреция, нокът на дявола трябва да се избягва при пациенти със стомашни или дуоденални язви.

Документирани неблагоприятни ефекти върху матката. Избягвайте употребата.

Няма добре документирани.

Редки, обикновено състоящи се от главоболие, звънене на ушите или загуба на апетит.

Клинично значима токсичност не е наблюдавана при ограничена, краткосрочна употреба.

Препратки