Доксазозин (орален път) описание и търговски марки

Доксазозин принадлежи към общия клас лекарства, наречени антихипертензивни средства. Той се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Високото кръвно налягане добавя към натоварването на сърцето и артериите. Ако продължи продължително, сърцето и артериите може да не функционират правилно. Това може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците, което води до удар, сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Високото кръвно налягане може също да увеличи риска от сърдечни пристъпи. Тези проблеми може да са по-малко вероятни, ако се контролира кръвното налягане.

Доксазозин действа чрез отпускане на кръвоносните съдове, така че кръвта да преминава през тях по-лесно. Това помага за понижаване на кръвното налягане.

Доксазозин се използва също за лечение на доброкачествено (некачествено) уголемяване на простатата (доброкачествена хиперплазия на простатата [BPH]). Благоприятното разширяване на простатата е проблем, който може да възникне при мъжете, когато станат по-възрастни. Простатната жлеза се намира под пикочния мехур. Тъй като простатната жлеза се разширява, някои мускули в жлезата могат да станат стегнати и да попречат на тръбата, която източва урината от пикочния мехур. Това може да доведе до проблеми при уриниране, като например нужда от често уриниране, слаб поток при уриниране или чувство, че не може напълно да изпразни пикочния мехур.

Доксазозин помага за отпускане на мускулите в простатата и отварянето на пикочния мехур. Това може да Ви помогне да увеличите потока на урината и / или да намалите симптомите. Доксазозин обаче няма да се свие в простатата. Простатата може да продължи да се увеличава. Това може да доведе до влошаване на симптомите с течение на времето. Поради това, въпреки че доксазозин може да намали проблемите, причинени от увеличена простата, все още може да е необходима операция в бъдеще.

Доксазозин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Таблетка, удължено освобождаване; таблетка

Този продукт се предлага в следните дозови форми

алергии

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Педиатрична

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Гериатрична

Проучвания върху това лекарство са направени само при възрастни пациенти и няма специфична информация, сравняваща употребата на доксазозин при деца с употреба в други възрастови групи.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Замаяност, замайване или припадък може да се случи особено при пациенти в напреднала възраст с високо кръвно налягане, тъй като тези пациенти обикновено са по-чувствителни от ефекта на доксазозин, отколкото младите възрастни.

Други взаимодействия

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Други медицински проблеми

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Дозирането

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За редовната таблетка – За да ви помогне да запомните да приемате лекарството си, опитайте се да получите навика да го приемате по едно и също време всеки ден.

За таблетки с удължено освобождаване,

За пациенти, приемащи това лекарство за високо кръвно налягане

За пациенти, приемащи това лекарство за доброкачествено разширяване на простатата

Пропусната доза

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

съхранение

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Това е особено важно при пациенти в старческа възраст, които могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на това лекарство.

За пациенти, приемащи това лекарство за високо кръвно налягане

Замаяност, замайване или внезапно припадане може да се появи след приемането на това лекарство, особено когато се изправите от легнало или седнало положение. Тези ефекти са по-вероятни при приема на първата доза от това лекарство. Приемането на първата доза преди лягане може да предотврати проблеми. Въпреки това, бъдете особено внимателни, ако трябва да ставате през нощта. Тези ефекти могат да настъпят и при всякакви дози, които приемате след първата доза. Повдигането бавно може да помогне да се намали този проблем. Ако се чувствате замаяни, легнете, за да не припадате. След това седнайте за няколко минути, преди да стоите, за да предотвратите завръщането на замайването.

Замаяност, замаяност или внезапно припадане е по-вероятно да се появи, ако пиете алкохол, престоявате дълго време, упражнявате или ако времето е горещо. Докато приемате това лекарство, внимавайте да ограничите количеството алкохол, което пиете. Също така, използвайте допълнителни грижи по време на тренировка или горещо време или ако трябва да останете дълго време.

Доксазозин може да предизвика някои хора да станат сънливи или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни, сънливи или не сте бдителни. След като сте приемали няколко дози от това лекарство, тези ефекти трябва да се намалят.

Възможността за приапизъм, болезнена или продължителна ерекция на пениса е рядък страничен ефект, който може да възникне при приемане на доксазозин и трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.