Дифтерит, тетанус, ацелуларен коклюш, ваксина срещу полиомиелит (интрамускулно) описание и търговски марки

Ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна ваксина (известна също като DTaP), комбинирана с инактивирана полиовирусна ваксина (известна също като IPV) е комбинирана ваксина, която се прилага за защита срещу инфекции, причинени от дифтерия, тетанус, коклюш , И полиовирус. Ваксината действа, като кара тялото да произвежда собствена защита (антитела) срещу тези заболявания. Тази ваксина се дава само на деца на възраст от 4 до 6 години (преди 7-ия рожден ден на детето).

Дифтерията е сериозно заболяване, което може да причини затруднения в дишането, сърдечни проблеми, увреждания на нервите, пневмония и евентуално смърт. Рискът от сериозни усложнения е по-голям при много малки деца и възрастни хора.

Тетанус (известен също като lockjaw) е много сериозно заболяване, което причинява гърчове и тежки мускулни спазми, които могат да бъдат достатъчно силни, за да причинят костни фрактури на гръбначния стълб. Болестта продължава да се проявява почти изключително при хора, които не се ваксинират или нямат достатъчна защита от предишни ваксини.

Коклюш (известен също като магарешка кашлица) е сериозно заболяване, което причинява тежки загадки на кашлица, които могат да повлияят на дишането. Коклюшът също може да причини пневмония, продължителен бронхит, припадъци, мозъчно увреждане и смърт.

Полиологията е много сериозна инфекция, която причинява парализа на мускулите, включително мускулите, които ви позволяват да ходите и да дишате. Инфекция с полиомиелит може да остави човек, който не може да диша без помощта на дихателна машина. То може също да остави човек, който не може да ходи без скоби за крака или да бъде ограничен до инвалидна количка. Няма лечение за полиомиелит.

Тази ваксина трябва да се дава само от или под наблюдението на лекаря на Вашето дете.

окачване

Този продукт се предлага в следните дозови форми

алергии

При вземането на решение да се използва ваксина, рисковете от приемане на ваксината трябва да се преценят срещу доброто, което тя ще направи. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За тази ваксина трябва да се има предвид следното

Педиатрична

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Гериатрична

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на тази ваксина при деца под 4-годишна възраст и деца над 7-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Тази ваксина не се препоръчва за употреба при възрастни пациенти.

Други взаимодействия

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Други медицински проблеми

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато получавате тази ваксина, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Получаването на тази ваксина с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на тази ваксина. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Сестра или друг обучен здравен специалист ще даде на вашето дете тази ваксина. Тази ваксина се дава като изстрел в едно от мускулите на вашето дете, обикновено в раменния мускул.

Вашето дете може да получава други ваксини едновременно с това, но в различна телесна област. Трябва да получавате информационни листове за всички ваксини, които вашето дете получава. Уверете се, че разбирате цялата информация, която ви е дадена.

Вашето дете може също да получи лекарство, което да помогне за предотвратяване или лечение на някои от леките нежелани реакции на ваксината, като треска и болезненост.

Много е важно лекарят да проверява вашето дете при редовни посещения, за да се увери, че тази ваксина работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Кажете на лекаря на детето си за всички други ваксини, които вашето дете е имало, особено ако тези ваксини са част от серия. Тази ваксина може да се използва за завършване на поредица от ваксини.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако детето Ви има внезапна слабост в ръцете и краката. Това може да е признак за сериозно състояние, наречено синдром на Guillain-Barré.

Много е важно да кажете на лекаря, ако детето ви е алергично към латекс. Запушалките на предварително напълнените спринцовки могат да съдържат суха натурална латексова гума, която може да предизвика алергична реакция, ако детето ви има латексова алергия.

Тази ваксина няма да лекува активна инфекция. Ако детето Ви има инфекция, дължаща се на дифтерия, тетанус, коклюш или полиомиелит, вашето дете ще се нуждае от лекарства за лечение на тези инфекции.

При получаване на тази ваксина може да възникне синкоп (припадък). Вашият лекар може да поиска детето ви да бъде наблюдавано след инжектиране, за да се предотврати и преодолее припадането.

Не забравяйте да съобщите на лекаря на детето си за сериозни нежелани реакции, които настъпват след приемането на ваксината от вашето дете. Това може да включва пристъпи, висока треска, плач, който няма да спре, или тежко зачервяване или подуване, където е даден изстрелът.

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако използвате лекарства, които отслабват имунната Ви система като лекарства против рак, радиационна терапия или стероиди.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.