Диабетична нервна болка: съвети за диета за периферна невропатия

Ако имате диабет, вие вече знаете тренировката. Това, което ядете, когато ядете, и колко ядете, може да изпрати кръвната Ви захар да се превърне в неблагодарна – или да я накара да спадне. За добро или по-лошо, “диетата и диабетът” вървят заедно като сол и черен пипер.

Така че, ако имате нужда от малко мотивация да ядете по-добре – и кой не? – помислете за това: при диабет, имате висок риск от нервна болка и увреждане, наречена диабетна невропатия. Това, което може да започне като малко изтръпване или изтръпване в краката ви, може да се превърне в големи проблеми при ходене, работа и водене на активен начин на живот. Диабетната невропатия може да предизвика хаос с храносмилането, сексуалната си реакция и да затрудни усещането на нормални усещания за тялото – като признаци на понижаване на захарната захар или сърдечен удар.

За щастие, балансирана диета, която помага за лечение на нервна болка, не се различава от стандартната диета, препоръчвана от Асоциацията по диабет, казва д-р Даче Л. Тренс, ендокринолог и директор на Центъра за диабет в медицинския център на Вашингтонския университет в Сиатъл , “Акцентът е наистина върху контрола на кръвната захар”, казва тя. “Разбира се, ако една диетична промяна може да улесни това, разбира се, би било препоръчително.

Добрият контрол върху глюкозата може да защити здравето на вашите нерви – и дори може да помогне за предотвратяване на диабетната невропатия, казва Националната информационна клиника за диабет (NDIC). Виждате своя лекар само веднъж наведнъж, но ядете няколко пъти всеки ден. Независимо какви лекарства може да сте, диабетът ви има постоянно – и колосално – въздействие върху вашето здраве и благополучие, с всяка хапка, която приемате.

Защо? Помниш ли добрата стара хранителна пирамида, която научи за това, че си се върнал в училище? Една балансирана диета включва разнообразие от храни: въглехидрати (нишестета), плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо, птици, риба и здравословни мазнини. Храненето на балансирана диета ви помага да задържите глюкозата си в рамките на целевите нива, да контролирате теглото си и да намалите риска от усложнения като невропатия, сърдечни заболявания и инсулт.

Целта. Излезте от всякакви храни, в които се намирате. Опитайте с нови храни и включете всички основни хранителни групи в диабетната диета.

Дали вашият диабет ви поставя в по-висок риск?