Dong quai

Общи имена: Dong quai, danggui, tang-kuei, китайски ангелика

Ефективност-оценка на безопасността

“Етно или друго доказателство за ефикасност.

Оценка на безопасността

A. sinensis (Oliv.) Диелс е синоним на A. polymorpha var. Sinensis (Oliv.). Три вида Ангелика са монографирани поотделно във Фармакопеята на Китайската народна република: dong quai, коренът на A. sinensis; Бай ден, коренът на ангеликата dahurica (Fisch.) Benth. et. Хук. е. Или A. dahurica var. Формосана (Boiss.) Шан и Юан; И du huo, коренът на A. pubescens Maxim. е. Biserrata Шан и Юан. В Корея, А. gigas Nakai се използва медицински, докато в Япония се използва A. acutiloba Kitagawa. Европейският А. архангелски L. се използва за ароматизиране на ликьори и сладкиши. Докато ботанически са свързани, различните видове на Angelica, които се различават по химия, фармакология и токсикология, не трябва да се бъркат. Изследването на молекулярната биология на A. acutiloba може да доведе до ефективни методи за отличаване на суровините.

Dong quai се използва от хилядолетия в традиционната китайска, корейска и японска медицина и продължава да бъде популярен в Китай и другаде. Той се използва главно за здравни проблеми при жените и е наречен “женски женшен”. Той е бил кръвен усилвател и е използван за сърдечно-съдови заболявания, възпаления, главоболие, инфекции и нервна болка. Той се използва също така за лечение на широк кръг от състояния, включително менструални нарушения и други гинекологични проблеми, като аналгетик при ревматизъм и при потискане на алергичните симптоми. Той се популяризира за подобни употреби в американския пазар на билки.

Dong quai се използва в комбинация с други растителни екстракти в традиционната китайска медицина като аналгетик за ревматизъм, средство за потискане на алергията и за лечение на менструални нарушения. Dong quai и неговите химически съставки притежават антиастматични, антиспазматични, противовъзпалителни и антикоагулантни свойства. Клиничните изпитвания, подкрепящи традиционните употреби, са ограничени. Също така е използвана за ароматизиране на ликьори и сладкиши.

Няколко форми на растението съществуват и дозировката варира широко: суровият корен екстракт от отвара варира от 3 до 15 g / ден; Докато в комбинация препаратите от 75 до 500 mg могат да се приемат до 6 пъти на ден.

Относителни противопоказания при пациенти, получаващи варфарин, хепарин или друга антикоагулантна / антитромбоцитна терапия, при тези с рак на гърдата или през първия триместър на бременността.

Избягвайте употребата. В случая с A. sinensis се съобщава за стимулант на матката и за релаксация, докато свързаният с нея вид, Angelica archangelica L., е докладвал за аборт и засяга менструалния цикъл.

Варфарин, хепарин и друга антитромбоцитна терапия поради антикоагулантно / антитромбоцитно действие на A. sinensis.

Има случаи на треска, гинекомастия и кървене при едновременна употреба на варфарин. Съществува риск от фоточувствителност.

Данните са ограничени. Химичните съставки са показали цитотоксични свойства.

Препратки