Усложнения при диабет: инсулт, бъбречно заболяване, нервна болка и др

Диабетни тенденции

Ако имате диабет, прекарвате много време, като го държите под контрол. Това е добре, защото може да причини много усложнения, които могат да засегнат почти всеки орган в тялото ви. Научете какво можете да направите, за да предотвратите тези проблеми.

Това е една от най-често срещаните усложнения при диабета. При посещения в офиса вашият лекар може да прави тестове, които проследяват сърдечни заболявания, за да ви помогнат да предотвратите сериозни проблеми. При всяко посещение той ще провери кръвното Ви налягане. Той вероятно ще тества кръвта ви за нивото на холестерола и триглицеридите при първото Ви посещение. И трябва да направи ЕКГ като част от пълния медицински запис. Научете повече за рисковете от сърдечни заболявания. Има ли в семейството ти? Пушите ли? Направете план за превенция, който включва загуба на тегло, редовни тренировки и управление на стреса, както и запазване на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите на нормални нива.

За повече подробности вижте Heart Disease и Diabetes.

Симптомите на инсулт включват

Ако имате някое от тези, незабавно се обърнете към лекар. Той може да ви насочи към невролог или друг специалист по инсулт.

За повече подробности вж. Инсулт и диабет.

Ако имате диабет, изследвайте урината си всяка година, за да търсите бъбречно заболяване. Вашият лекар трябва да направи креатининов кръвен тест, за да провери как функционират тези органи. Той също така редовно проверява кръвното Ви налягане. Това е ключът към забавянето на това заболяване. Вашето четене трябва да е по-малко от 130/80.

За повече подробности вижте Диабетна нефропатия.

С течение на времето диабетът може да причини увреждане на нервите. Може да почувствате изтръпване, изгаряне или болка в ръцете, краката или краката. Ако кожата ви загуби чувство, може да не забележите малки рани, които биха могли да растат, за да станат по-големи. Проверявайте тези части на тялото си ежедневно за зачервяване, мазоли, пукнатини или други щети. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно уведомете Вашия лекар.

За повече подробности вижте Диабетна невропатия.