Симптоми на дисфагия

Затруднено преглъщане (дисфагия) означава, че отнема повече време и усилия, за да преместите храна или течност от устата си в стомаха. Дисфагията може да бъде свързана и с болка. В някои случаи поглъщането може да е невъзможно.

Случайни трудности при преглъщане, които могат да възникнат, когато ядете твърде бързо или не дъвчете добре храната си, обикновено не са причина за безпокойство. Но персистиращата дисфагия може да покаже сериозно медицинско състояние, изискващо лечение.

Има болка по време на преглъщане (одинофагия), Невъзможност за преглъщане, Почувствуване на усещане за хващане на храната в гърлото или гърдите или зад гръдната кост (гръдната кост), Дролинг, Огорчение, Привеждане на храната обратно (регургитация), Чести киселини в стомаха; Ако имате храна или стомашна киселина в гърлото си, неочаквано сте загубили тегло, кашляне или запушване при преглъщане, нарязване на храна на по-малки парчета или избягване на определени храни поради проблеми с гълтането

Кога да се види лекар

Дисфагия може да възникне във всяка възраст, но е по-често при възрастни. Причините за проблемите с преглъщането варират и лечението зависи от причината.

Дисфагия на хранопровода

Признаците и симптомите, свързани с дисфагия, могат да включват

Орофарингеална дисфагия

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако редовно имате затруднения с преглъщането или ако загубата на тегло, регургитацията или повръщане придружават дисфагията.

Какво можеш да правиш

Ако възпрепятстването пречи на дишането, незабавно потърсете спешна помощ. Ако не можете да преглъщате, защото смятате, че храната е залепена в гърлото или гърдите, отидете в най-близкия спешен отдел.

Поглъщането е сложно и редица условия могат да повлияят на този процес. Понякога причината за дисфагия не може да бъде идентифицирана. Дисфагията обаче обикновено попада в една от следните категории.

Дисфагията на хранопровода се отнася до усещане за залепване на храната или задържане в основата на гърлото или в гърдите, след като сте започнали да преглъщате. Някои от причините за езофагеална дисфагия включват

Някои състояния могат да отслабят мускулите на гърлото, което затруднява придвижването на храната от устата ви в гърлото и хранопровода, когато започнете да преглъщате. Може да задушавате, да се задушавате или да кашляте, когато се опитвате да преглъщате или да имате усещане за храна или течности, които се спускат надолу по трахеята или в носа ви. Това може да доведе до пневмония.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Причините за орофарингеална дисфагия включват

Какво можете да направите междувременно

Орофарингеална дисфагия

Следните са рискови фактори за дисфагия

Трудността при преглъщане може да доведе до

Вероятно ще започнете, като посетите семейния си лекар или общопрактикуващ лекар. В зависимост от подозираната причина, Вашият лекар може да ви отнесе до лекар, специалист в лечението на заболявания на ушите, носа и гърлото (оториноларинголог), лекар специалист по лечение на храносмилателни нарушения (гастроентеролог) или лекар, специализиращ в заболявания на нервната система (невролог).

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

За дисфагия, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

Вашият лекар може да Ви зададе няколко въпроса, включително

До назначаването си, това може да помогне да дъвчете вашата храна по-бавно и обилно, отколкото обикновено. Ако имате киселини или ГЕРБ, опитайте да ядете по-малки хранения и не яжте точно преди лягане. Безконтактните антиациди също могат да помогнат временно.

Вашият лекар вероятно ще извърши физически преглед и може да използва различни тестове, за да определи причината за вашия проблем с гълтането.

Тестовете могат да включват

Дисфагия на хранопровода

Рентгенови лъчи с контрастен материал (бариев рентгенов лъч). Пиете бариев разтвор, който покрива хранопровода, като му позволява да се появи по-добре на рентгеновите лъчи. След това Вашият лекар може да види промени във формата на хранопровода и да оцени мускулната активност.

Вашият лекар може също така да поглъщате твърда храна или хапче, покрито с барий, за да наблюдавате мускулите в гърлото си, докато поглъщате или търсите задръствания в хранопровода, които течният бариев разтвор може да не идентифицира.

Лечението на дисфагия зависи от вида или причината за разстройството Ви на гълтането.

За орофарингеална дисфагия, Вашият лекар може да ви насочи към реч или да поглъщат терапевт, а терапията може да включва

Могат да включват подходи за лечение на езофагеална дисфагия

Ако имате езофагеален спазъм, но хранопроводът ви изглежда нормален и без ГЕРБ, може да се лекувате с лекарства, за да отпуснете хранопровода и да намалите дискомфорта.

Ако затрудненията при преглъщането ви пречат да ядете и пиете по подходящ начин, препоръчва се Вашият лекар

Ако имате проблеми с преглъщането, не забравяйте да посетите лекар и да следвате неговите съвети. Също така, някои неща, които можете да опитате да облекчите симптомите си включват

Ахалазия. Когато долният му езофагеален мускул (сфинктер) не се отпусне правилно, за да позволи на храната да навлезе в стомаха ви, това може да ви накара да върнете храната обратно в гърлото си. Мускулите в стената на хранопровода могат да бъдат и слаби, състояние, което има тенденция да се влошава във времето., Дифузен спазъм. Това състояние причинява множество високо-налягане, лошо координирани контракции на хранопровода, обикновено след преглъщане. Дифузният спазъм засяга принудителните мускули в стените на долната част на хранопровода. Острие на хранопровода. Успокоеният хранопровод (стриктура) може да улавя големи количества храна. Туморите или тъканта на белезите, често причинени от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), могат да причинят стесняване. Езофагеални тумори. Трудностите при преглъщането се проявяват постепенно по-зле, когато са налице тумори на хранопровода. Понякога храната или друг предмет може частично да блокира гърлото или хранопровода. Възрастните възрастни хора със зъбни протези и хората, които имат затруднения да дъвчат храната си, може да са по-склонни да хранят храна в гърлото или хранопровода. Тънка област на стесняване в долната част на хранопровода може да доведе до прекъсване на трудностите при поглъщане на твърди храни. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Увреждането на езофагеалните тъкани от стомашна киселина, задържащи се в хранопровода, може да доведе до спазъм или образуване на белези и стесняване на долната част на хранопровода. Еозинофилен езофагит. Това състояние, което може да е свързано с хранителна алергия, е причинено от пренаселеност на клетки, наречени еозинофили в хранопровода. Склеродермия. Развитието на тъкан, подобна на белези, причиняващо усилване и втвърдяване на тъканите, може да отслаби долния ти хранопровод, което позволява киселината да се закрепи в хранопровода и да предизвика чести киселини. Това лечение на рак може да доведе до възпаление и белези на хранопровода.

Неврологични нарушения. Някои нарушения – като множествена склероза, мускулна дистрофия и болест на Паркинсон – могат да причинят дисфагия. Неврологични увреждания. Внезапно неврологично увреждане, като например инсулт или увреждане на мозъка или гръбначния мозък, може да повлияе на способността Ви да преглъщате. Фарингиална дивертикула. Малка торбичка, която образува и събира частици от храната в гърлото, често точно над хранопровода, води до затруднено преглъщане, бълбукащи звуци, лош дъх и повторно изчистване на гърлото или кашляне. Някои ракови заболявания и някои видове рак, като радиация, могат да причинят затруднения при преглъщане.

Стареене. Поради естественото стареене и нормалното износване на хранопровода и по-голям риск от определени състояния, като удар или болест на Паркинсон, по-възрастните възрастни са изложени на по-висок риск от преглъщане. Хората с определени неврологични или нервни нарушения са по-склонни да изпитват затруднения при преглъщане.

Въпреки че трудностите при преглъщане не могат да бъдат предотвратени, можете да намалите риска от понякога затруднено преглъщане, като ядете бавно и дъвчете добре храната си. Ранното откриване и ефективното лечение на ГЕРБ може да намали риска от развитие на дисфагия, свързана със стеснение на хранопровода.

Посетете Вашия лекар

Тежка дисфагия

Недохранване, загуба на тегло и дехидратация. Дисфагия може да затрудни приемането на подходяща храна и течности. Респираторни проблеми. Храната или течността, които влизат в дихателните пътища, когато се опитвате да преглъщате, могат да причинят респираторни проблеми, като пневмония или инфекции на горните дихателни пътища.

Имайте предвид ограниченията преди назначаването. Когато направите срещата, попитайте дали има нещо, което трябва да направите предварително, като например да ограничите диетата си, да изброите симптомите си, включително и такива, които изглеждат несвързани с причината, поради която сте насрочили срещата. , Включително големи стресове или промени в живота напоследък.Изберете списък на всички лекарства, витамини и добавки, които приемате.Препишете въпроси, които да попитате Вашия лекар.

Каква е най-вероятната причина за моите симптоми? Какви са други възможни причини? Какви тестове ми трябва? Това състояние е временно или дълготраен? Имам други здравословни проблеми. Как мога да ги управлявам заедно? Трябва ли да огранича диетата си? Има ли брошури или други печатни материали, които мога да имам? Какви сайтове препоръчвате?

Кога започнаха симптомите Ви, дали симптомите Ви са продължителни или случайни ?, Какво ли изглежда, че подобрява симптомите ви? Какво, ако изобщо, изглежда влоши симптомите ви? Например, някои храни са по-трудни за преглъщане от други ?, Имате ли затруднения при преглъщане на твърди вещества, течности или и двете? Кашлиш ли или кашляш, когато се опитваш да преглъщаш? Най-напред имаш проблеми с преглъщането на твърди вещества и след това развиваш трудности с преглъщането на течности ?

Рентгенови лъчи с контрастен материал (бариев рентгенов лъч). Пиете бариев разтвор, който покрива хранопровода, като му позволява да се появи по-добре на рентгеновите лъчи. След това Вашият лекар може да види промени във формата на хранопровода и да оцени мускулната активност .. Вашият лекар може също така да поглъщате твърда храна или хапче, покрито с барий, за да наблюдавате мускулите в гърлото си, докато преглъщате или търсите задръствания В хранопровода, че течният бариев разтвор може да не се идентифицира. Динамично изследване на поглъщането. Поглъщате барий-покрити храни с различна консистенция. Този тест дава представа за тези храни, които пътуват през устата и надолу по гърлото ви. Изображенията могат да покажат проблеми при координирането на мускулите на устата и гърлото, когато преглъщате и да определите дали храната отива в дихателната тръба. Визуално изследване на хранопровода (ендоскопия). Тънък, гъвкав осветен инструмент (ендоскоп) се предава на гърлото, така че Вашият лекар да може да види хранопровода ви; Оптична ендоскопска поглъщателна система (FEES). Може да изследвате гърлото си със специална камера (ендоскоп) и осветена тръба, когато се опитвате да преглъщате. Изпитване на хранопровода (манометрия). При манометрия (muh-NOM-uh-tree), малка епруветка се вкарва в хранопровода и се свързва с прибори за отчитане на налягането, които измерват мускулните контракции на хранопровода, докато поглъщате. Те могат да включват компютърно сканиране, което съчетава поредица от рентгенови изображения и компютърна обработка, за да се създадат изображения в напречен разрез на костите и меките тъкани на вашето тяло, MRI сканиране, което използва магнитно поле и радиовълни за създаване на детайлни изображения на Органи или тъкани, или сканиране с позитронна емисионна томография (PET), което използва радиоактивно лекарство (проследяващо средство), за да покаже как функционират вашите тъкани и органи.

Упражнения. Някои упражнения могат да ви помогнат да координирате преглъщането на мускулите или да ретимулирате нервите, които задействат поглъщащия рефлекс. Можете също да научите как да поставите храна в устата си или да позиционирате тялото и главата си, за да ви помага да поглъщате.

Разширяване на хранопровода. За стягане на хранопровода (ахалазия) или стриктура на хранопровода, Вашият лекар може да използва ендоскоп със специален балон, прикрепен за внимателно опъване и разширяване на ширината на хранопровода или преминаване на гъвкава тръба или епруветки за разтягане на хранопровода (дилатация) .; хирургия. За езофагеален тумор, ахалазия или фарингеална дивертикула може да се наложи операция за изчистване на езофагеалния ви път. Трудностите при преглъщане, свързани с ГЕРБ, могат да бъдат лекувани с лекарства за перорално приложение, за да се намали киселината на стомаха. Може да се наложи да приемате тези лекарства за продължителен период от време. Ако имате еозинофилен езофагит, може да се наложи кортикостероиди.

Специални течни диети. Това може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да избегнете дехидратация. При тежки случаи на дисфагия може да се наложи да поставите тръба за хранене, за да заобиколите частта от механизма за гълтане, която не работи нормално.

Промяна на хранителните навици. Опитайте да ядете по-малки, по-чести ястия. Не забравяйте да намалите храната си на по-малки парчета и да ядете по-бавно. Опитайте храни с различни текстури, за да видите дали някои ви причиняват повече проблеми. Тънките течности, като например кафе и сок, са проблем за някои хора, а лепкавите храни, като фъстъчено масло или карамел, могат да затруднят преглъщането. Избягвайте храни, които ви създават проблеми. Избягвайте алкохола, тютюна и кофеина. Те могат да влошат киселините в стомаха.