Питейна вода за здраве

С настъпването на лятото температурите се загряват. И като станам по-активни, така и ние.

При упражняване, пийте рано и често. Изследванията показват, че упражненията при топли или горещи и влажни условия могат да причинят дехидратация само за 30 минути. Така че е важно да се консумират течности не само по време и след тренировка, но и преди тренировка или напрегната дейност; Не чакайте, докато не бъдете дехидратирани, за да започнете да пиете. Пиенето в дехидратирано състояние може да предизвика гастроинтестинален стрес; Колежът по спортна медицина препоръчва спортистите да пият достатъчно течност, за да заменят напълно загубите на пот по време на своята дейност. Най-малко, пийте 8 до 10 унции течност на всеки 15 минути по време на тренировка; Когато сте активни, не разчитайте на усещането за жажда. Когато сте горещи и потни, механизмът ви на жажда може да се изключи бързо и може да не осъзнаете, че се нуждаете от течности. Пийте по график; Проверете цвета на урината си. Ако урината ви изглежда като цвят на ябълков сок, вероятно сте дехидратирани. Ако изглежда по-скоро като цвета на лимонадата, вероятно сте добре хидратирани.

По-енергичната дейност в това време обикновено означава, че се потивам повече. Как можете да замените телесните течности, които губите? И наистина ли трябва?

Нека първо отговорим на втория въпрос. “Да!” Експертите по хранене казват категорично. “Повечето хора се разхождат в умерено дехидратирано състояние”, казва Сюзън Клайнър, д-р РД, автор на Power Eating. Според Клайнър, всички ние се нуждаем от “минимум” от 8 до 12 чаши течности дневно, още повече, за да заменим течността, която губите по време на тренировка. От тези 8 до 12 чаши Клайнър препоръчва поне 5 чаши да са чиста вода.

Клейнър обяснява, че губите около 4 чаши вода на час упражнение, в зависимост от това колко тежите и колко – и колко бързо – се изпотявате. Умерената тренировка в умерен климат вероятно ще доведе до загуба от 1 до 2 квадратни метра течност на час чрез пот. Колкото по-интензивно е упражнението или по-крайните температури, толкова по-голяма е загубата на течност.

Ако не попълвате загубите на течности по време на тренировка, ще уморите рано умората и ефективността ще намалее “, казва Клайнър.” Ако не попълвате течност след тренировка, вашето представяне в следващите дни ще се разпадне и вашето Дългосрочното здраве може да бъде изложено на риск.

Според Националната асоциация на лекарите по лека атлетика, казва Клайнър, обезводняването при дехидратация може да увреди физическата ви работа след по-малко от един час упражнения – още по-рано, ако започнете да тренирате в дехидратирано състояние. Той може също така да увеличи риска от развитие на симптоми на топлинни заболявания, като топлинни спазми, изчерпване на топлина при изчерпване на топлината и ход на топлинен удар.

Не само спортистите – дори и уикендния сорт – са дехидратирани, казва Джейкъб Тейтелбаум, MD, автор на “От уморени” до “Фантастично!”: Наръчник за преместване извън хроничната умора и фибромиалгия. За дори и заседнал, той предлага: “Просто от време на време обръщайте внимание на устата и устните си. Ако те са сухи, вие жадувате и се нуждаете от повече вода”.

Dehydratio; Може да бъде сериозен проблем за всеки, но децата и възрастните са изложени на по-голям риск, според Gatorade Sports Science Institute. Той предлага тези съвети, за да избегне дехидратацията

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа