Лечение на контрактурите на дупютрен и лекарства

Ако болестта прогресира бавно, не причинява болка и оказва малко влияние върху способността ви да използвате ръцете си за ежедневни задачи, може да не се нуждаете от лечение. Вместо това можете да изчакате и да видите дали контрактурата на Dupuytren напредва. Може да пожелаете да следвате прогреса с тест на маса, който можете да направите сами.

Лечението включва премахване или разрушаване на въжетата, които издърпват пръстите ви към дланта ви. Това може да се направи по няколко начина. Изборът на процедурата зависи от тежестта на Вашите симптоми и други здравословни проблеми, които може да имате.

набодат

Тази техника използва игла, вмъкната през кожата ви, за да пробие и да разчупи кабела от тъкан, която се свива с пръст. Договорите често се повтарят, но процедурата може да се повтори.

Ензимни инжекции

Основните предимства на техниката на иглата са, че няма разрез, може да се направи на няколко пръста едновременно и обикновено е необходимо много малко физиотерапия. Основният недостатък е, че той не може да се използва на някои места в пръста, защото може да увреди нерв или сухожилие.

Инжектирането на типа ензим в напрегнатия кабел в дланта ви може да го омекоти и отслабва – позволявайки на Вашия лекар по-късно да манипулира ръката ви в опит да разбие кабела и да изправи пръстите ви. За тази цел FDA одобри колагеназа Clostridium histolyticum (Xiaflex). Предимствата и недостатъците на ензимното инжектиране са подобни на иглата.

Друга възможност за хора с напреднало заболяване, ограничена функция и прогресиращо заболяване е хирургически да се премахне тъканта в дланта ви, засегната от заболяването. Основното предимство на операцията е, че тя води до по-пълно и по-дълготрайно освобождаване от това, осигурено от иглата или ензимните методи. Основните недостатъци са, че физическата терапия обикновено е необходима след операция, а възстановяването може да отнеме повече време.

В някои тежки случаи, особено ако операцията не е успяла да отстрани проблема, хирурзите премахват цялата тъкан, която може да бъде засегната от контрактурата на Dupuytren, включително прикрепената кожа. В тези случаи е необходима кожна присадка за покриване на отворената рана. Тази операция е най-инвазивната опция и има най-дълго време за възстановяване. Хората обикновено изискват месеци интензивна физиотерапия след това.

хирургия