Доксазозин (карdura), дозировка, странични ефекти

Какво представлява доксазозин?

Доксазозин се използва за лечение на хипертония (високо кръвно налягане) или за подобряване на уринирането при мъже с доброкачествена простатна хиперплазия (уголемена простата).

Доксазозин може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Доксазозин може да повлияе на вашите ученици по време на операция на катаракта. Кажете на вашия хирург за очи преди време, че използвате доксазозин. Не спирайте да използвате това лекарство преди операция, освен ако хирургът ви не ви каже.

Важна информация

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към доксазозин или подобни лекарства като алфузозин (Uroxatral), празозин (Minipress), силодозин (Rapaflo), тамсулозин (Flomax) или теразозин (Hytrin). Доксазозин може да причини замайване или припадък, особено когато започнете да го приемате или когато започнете да го приемате отново. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни. Избягвайте да стоите дълго време или прегрявайте по време на тренировка и при горещо време. Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни.

Уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които използвате, особено други лекарства за кръвно налягане, включително диуретици (хапчета за вода).

Не трябва да използвате това лекарство, ако сте алергични към доксазозин или подобни лекарства като алфузозин (Uroxatral), празозин (Minipress), силодозин (Rapaflo), тамсулозин (Flomax) или теразозин (Hytrin).

За да сте сигурни, че доксазозин е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Преди да приемете това лекарство

Блокиране на храносмилателния тракт (стомаха или червата)

Тежък запек

чернодробно заболяване; или

ниско кръвно налягане.

Доксазозин може да повлияе на вашите ученици по време на операция на катаракта. Кажете на вашия хирург преди време, че използвате това лекарство. Не спирайте да използвате това лекарство преди операция, освен ако не Ви каже хирургът.

Не е известно дали това лекарство ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Не е известно дали доксазозин преминава в майчиното мляко или ако може да навреди на кърменото бебе. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Вземете доксазозин точно както е предписал Вашият лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Доксазозин понижава кръвното налягане и може да причини замаяност или припадък, особено когато започнете да го приемате, или когато започнете отново да го приемате.

Може да се почувствате много замаяни, когато се събудите за първи път. Бъдете внимателни, когато стоите или седите от легнало положение.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате тежки замаяности или чувствате, че може да изтече.

Докато използвате доксазозин, може да се наложи често да се проверява кръвното Ви налягане или простатата.

Ако престанете да приемате доксазозин по някаква причина, попитайте Вашия лекар, преди да започнете да го приемате отново. Може да се наложи корекция на дозата.

Ако сте лекувани за високо кръвно налягане, продължете да използвате това лекарство, дори ако се чувствате добре. Високото кръвно налягане често няма симптоми. Може да се наложи да използвате лекарство за кръвно налягане до края на живота си.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако пропуснете дозите си в продължение на няколко последователни дни, обадете се на Вашия лекар преди да започнете отново лекарството. Може да се нуждаете от по-ниска доза.

Как да приемам доксазозин?

Симптомите на предозиране могат да включват силно замайване или припадък.

Доксазозин може да наруши вашето мислене или реакции. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни.

За да предотвратите замаяност, избягвайте да стоите дълго време или прегрявайте по време на тренировка и при горещо време.

Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Пиенето на алкохол с това лекарство може да причини нежелани реакции.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към доксазозин: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате такива

Усещане за светлина, като че можеш да излезеш

Тежка болка в стомаха или подуване на корема

Нова или влошаваща болка в гърдите

Затруднено дишане; или

Ерекция на пениса, която е болезнена или продължава 4 часа или повече.

Честите нежелани реакции на доксазозин могат да включват

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ниско кръвно налягане, световъртеж

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

сънливост

главоболие; или

Какво трябва да избягвам докато приемам доксазозин?

чувствам се изморен.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Доксазозин нежелани реакции

Обичайна доза за възрастни за хипертония

Начална доза: 1 mg перорално веднъж дневно; Поддържаща доза: 1 до 16 mg перорално веднъж дневно.

Обичайна доза за възрастни за доброкачествена хиперплазия на простатата

Начална доза; Незабавно освобождаване: 1 mg перорално веднъж дневно; Удължено освобождаване: 4 mg перорално веднъж дневно със закуска; Поддържаща доза; Непосредствено освобождаване: 1 до 8 mg перорално веднъж дневно; Удължено освобождаване: 4 до 8 mg перорално веднъж дневно със закуска. В зависимост от симптоматичния отговор и поносимостта на пациента, дозата може да бъде увеличена до 8 mg (максималната препоръчвана доза). Препоръчваният интервал на титруване е от 3 до 4 седмици. При преминаване от таблетки с доксезозин с незабавно освобождаване към таблетки с удължено освобождаване, лечението трябва да започне с най-ниската доза (4 mg веднъж дневно). Преди започване на терапия с таблетки с удължено освобождаване на доксазозин, не трябва да се взема окончателната вечерна доза таблетки с незабавно освобождаване. Ако таблетките с удължено освобождаване доксазозин се преустановят в продължение на няколко дни, терапията трябва да се започне отново, като се използва дозата от 4 mg веднъж дневно.

Обичайна гериатрична доза за хипертония

Начална доза: 0,5 mg перорално веднъж дневно.

Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате, особено

Антибиотик

Антидепресант

Лекарства за лечение на ХИВ или СПИН; или

Силденафил (виагра) или други лекарства за еректилна дисфункция.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с доксазозин, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

8.01.2015-11-16, 3:09:59

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Доброкачествена хиперплазия на простатата Cialis, тамсулозин, фломакс, финастерид, теразозин, празозин, Avodart, Proscar

Високо артериално налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуросемид, атенолол, Ласикс

Синдром на Raynaud амлодипин, Norvasc, дилтиазем, нитроглицерин, нифедипин, кардизем, празозин, Cardura

Дозазинова информация за доксазозин

Какви други лекарства ще повлияят доксазосин?

доксазозин