Диуретици: причина за ниско съдържание на калий?

Да, някои диуретици – наричани също хапчета за вода – намаляват калий в кръвта. Диуретиците обикновено се използват за лечение на високо кръвно налягане (хипертония), тъй като понижават кръвното налягане, като помагат на организма ви да отделя натрий и вода през урината ви. Въпреки това, някои диуретици могат да ви накарат да премахнете повече калий в урината си. Това може да доведе до ниски нива на калий в кръвта (хипокалиемия).

Признаците и симптомите на хипокалиемия включват

Не всички диуретици причиняват този проблем. Калий-съхраняващите диуретици не понижават нивата на калий. Те включват спиронолактон (Aldactone), еплеренон (Inspra) и триамтерен (Dyrenium).

В допълнение, някои лекарства за лечение на високо кръвно налягане могат действително да повишат нивата на калий в кръвта Ви. Сред тях са инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), блокерите на ангиотензин II рецепторите (ARBs) и рениновите инхибитори.

Може да включва лечение на нисък калий

Ако приемате инхибитор на АСЕ с диуретик и получавате достатъчно количество калий в диетата си, но нивото на калий е все още ниско, вашият лекар може да Ви препоръча допълнителни тестове, които да помогнат за идентифициране на основната причина.

с