Диабет преглед

Диабетни тенденции

Почти всеки знае някой, който има диабет. Около 23,6 милиона души в САЩ – 7,8% от населението – имат диабет, сериозно състояние през целия живот. От тях 17,9 милиона са диагностицирани и около 5,7 милиона души все още не са диагностицирани. Всяка година около 1,6 милиона души на възраст над 20 години са диагностицирани с диабет.

Хале Бери, Лари Кинг, Ник Джонас и още. Вижте кои знаменитости имат диабет.

Диабетът е нарушение на метаболизма – начинът, по който телата ни използват храносмилателната храна за растеж и енергия. Повечето от храната, която ядем, се разлагат на глюкоза – формата на захар в кръвта. Глюкозата е основният източник на гориво за организма.

След храносмилането, глюкозата преминава в кръвта, където тя се използва от клетките за растеж и енергия. За да попадне глюкозата в клетките, трябва да присъства инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, голяма жлеза зад стомаха.

Когато ядем, панкреасът автоматично произвежда точното количество инсулин, за да премести глюкозата от кръвта в клетките ни. При хората с диабет обаче панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин, или клетките не реагират по подходящ начин на произведения инсулин. Глюкозата се натрупва в кръвта, прелива в урината и излиза от тялото. По този начин тялото губи своя основен източник на гориво, въпреки че кръвта съдържа големи количества захар.

Трите основни типа диабет са:

Диабет тип 1

Диабетът тип 1 е автоимунно заболяване. Автоимунно заболяване се получава, когато системата на тялото за борба с инфекцията (имунната система) се превръща в част от тялото. При диабета имунната система атакува бета-клетките, произвеждащи инсулин, в панкреаса и ги унищожава. След това панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин. Лице, което има диабет тип 1, трябва да приема инсулин ежедневно, за да живее.

Понастоящем учените не знаят точно какво причинява имунната система на организма да атакува бета клетките, но смятат, че са включени автоимунни, генетични и екологични фактори, вероятно вируси. Диабетът тип 1 представлява около 5 до 10 процента от диагностицирания диабет в Съединените щати. Той се развива най-често при деца и млади възрастни, но може да се появи на всяка възраст.