Диабетна ретинопатия – кога да се обадите на лекар

Диабетни тенденции

Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате диабет и предупреждение

Внимателното чакане не е опция, ако имате диабет и забележите промени в зрението си.

Ако имате диабет тип 2, дори и да нямате никакви симптоми на очно заболяване, все пак е необходимо очите и зрението ви да се проверяват редовно от специалист по очни болести (офталмолог или очентолог). Ако изчакате да имате симптоми, е по-вероятно усложненията и тежките увреждания на ретината да са вече развити. Те могат да бъдат по-трудни за лечение и могат да доведат до постоянна загуба на зрението.

Поплавъци във вашето поле на зрение. Поплавърите често се появяват като тъмни петна, глобуси, струни или точки. Внезапният душ на поплавъците може да е признак на отделяне на ретината, което е сериозно усложнение на диабетната ретинопатия; Нов визуален дефект, сянка или завеса над част от визията ви. Това е друг признак на отделяне на ретината; Болка в очите или чувство на натиск в окото; Нова или внезапна загуба на зрение. Внезапната поява на частична или пълна загуба на зрение е симптом на много заболявания, които могат да се появят вътре или извън окото, включително отделяне на ретината или кървене в окото. Внезапната загуба на зрението винаги е спешна медицинска помощ.

Ако имате диабет тип 1, сте на възраст над 10 години и сте диагностицирани преди повече от 5 години, трябва да проверите очите си, дори ако нямате симптоми. Ако изчакате, докато имате симптоми, е по-вероятно да са се случили усложнения и тежки увреждания на ретината. Те могат да бъдат по-трудни за лечение. А вредата може да е постоянна.

Внимателното чакане не е опция, ако вече имате диабетна ретинопатия, но нямате симптоми или загуба на зрение. Ще трябва да се върнете при вашия офталмолог за чести оценки (на няколко месеца в някои случаи), така че Вашият лекар да може да следи внимателно промените в очите ви. Няма лечение за болестта. Но лечението може да забави развитието му. Вашият офталмолог може да ви каже колко често трябва да бъдете оценени.

Хората, които имат диабет, трябва да посетят лекар, който специализира в грижата за очите за техните очни оценки.

Ако имате диабетна ретинопатия и се нуждаете от лазерно лечение или операция, трябва да се консултирате с офталмолог, който специализира в лечението на ретината и има специално обучение в грижата за очни заболявания, причинени от диабет.

За да се подготвите за назначаването си, да направите максимално вашето назначаване.

Ophthalmologis; Оптометрист