Причини за диабетна ретинопатия

С течение на времето прекалено много захар в кръвта може да доведе до блокиране на малките кръвоносни съдове, които подхранват ретината, като прекъсват кръвоснабдяването. В резултат на това очите се опитват да отглеждат нови кръвоносни съдове. Но тези нови кръвоносни съдове не се развиват правилно и могат лесно да изтекат.

Има два вида диабетна ретинопатия

Ранна диабетна ретинопатия. В тази по-често срещана форма – наречена непролиферативна диабетна ретинопатия (NPDR) – новите кръвоносни съдове не се размножават (пролиферират).

Когато имате NPDR, стените на кръвоносните съдове в ретината ви отслабват. Малки издутини (микроануристи) изпъкват от стените на съдовете на по-малките съдове, понякога текат течност и кръв в ретината. По-големите съдове на ретината могат да започнат да се разширяват и да стават неравномерни в диаметър. NPDR може да прогресира от леки до тежки, тъй като повече кръвоносни съдове се блокират.

Нервните влакна в ретината могат да започнат да набъбват. Понякога централната част на ретината (макулата) започва да набъбва (оток на макулата), състояние, което изисква лечение.

Разширена диабетна ретинопатия. Диабетната ретинопатия може да прогресира до този по-тежък тип, известен като пролиферативна диабетна ретинопатия. В този тип увредените кръвоносни съдове се затварят, причинявайки растежа на нови, анормални кръвоносни съдове в ретината и могат да изтекат в прозрачното желеобразно вещество, което запълва центъра на вашето око (стъкловидното тяло).

В крайна сметка тъканта на белезите, стимулирана от растежа на нови кръвоносни съдове, може да доведе до отделяне на ретината от задната част на окото. Ако новите кръвоносни съдове пречат на нормалното протичане на течности извън окото, в очната ябълка може да се натрупа натиск. Това може да увреди нервите, които носят изображения от вашето око в мозъка (оптичен нерв), което води до глаукома.