Пиете алкохол, когато имате висок холестерол

Може би сте чували, че пиенето на чаша или две червени вино всеки ден може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Вярно е, че алкохолът има някои сърдечно-здравословни ползи. Но преди да вдигнете чаша и тост за сърцето си, знайте, че новината за алкохола не е напълно положителна.

23 храни, които могат да спасят сърцето ви

Няколко проучвания са установили, че хората, които пият алкохол с умереност, имат по-ниски нива на сърдечни заболявания и дори могат да живеят по-дълго от тези, които се въздържат. Алкохолът също е свързан с по-нисък риск от кръвни съсиреци и намалени нива на маркери на възпаление.

Мнозина вярват, че основната полза от алкохола идва от способността му да повишава нивата на HDL холестерола (“добрия” тип, който помага да се избягват отлаганията на холестерола от артериите и предпазва от сърдечен удар).

По-специално, червеното вино може да предложи най-голяма полза за намаляване на риска от сърдечни заболявания и смърт, защото съдържа по-високи нива на естествени растителни химикали – като ресвератрол -, които имат антиоксидантни свойства и могат да защитят артериалните стени.

Пиенето на твърде много алкохол може действително да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт, да повиши кръвното налягане, да допринесе за затлъстяването и да повиши нивата на мазнините, наречени триглицериди в кръвта.

Прекаленото пиене също може да доведе до сърдечно-съдово заболяване (кардиомиопатия), неправилен сърдечен ритъм (аритмия) и инсулт. В крайна сметка, тежката употреба на алкохол може да остави сърцето твърде слабо, за да се изпомпва ефикасно – състояние, наречено застойна сърдечна недостатъчност.

Тъй като пиенето на алкохол има и други недостатъци, включително повишен риск от някои видове рак, цироза на черния дроб и повишен риск от инциденти, Сърдечната асоциация не препоръчва да започнете да пиете вино или други алкохолни напитки, по-специално, за да намалите холестерола или да подобрите Здравето на сърцето си. Вместо това организацията съветва да наблюдавате теглото си, да ядете здравословна диета и редовно да упражнявате, за да поддържате нивата на холестерола под контрол.

Ако планирате да пиете, първо се консултирайте с лекаря си и пийте умерено – (една чаша вино или бира на ден за жени, две за мъже). Някои хора, особено бременните жени, и тези, които приемат редовно някои лекарства, трябва да избягват напълно алкохола.

ИЗТОЧНИЦИ

Сърдечна асоциация: “Холестерол”, “Алкохол, вино и сърдечно-съдова болест.

Фоерстър, М. Дневникът на кардиологията, 1 февруари 2009 г.

Mukamal, K. Archives of Internal Medicine, 2006.

Ди Кастелнуово, А. Архиви на вътрешната медицина, 11-25 декември 2006 г.

Schroder, H. Annals of Nutrition & Metabolism, 2005.

Van der Gaag, М., Journal of Lipid Research, декември 2001.

Вие ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и изследвания на холестерола.

Вашето ниво е в момента

Поздравления! Вашето ниво на общия холестерол е в желания диапазон и нивото на “лошия” LDL холестерол е оптимално.

Поздравления! Вашето ниво на общия холестерол е в Желания диапазон и нивото на “лошия” LDL холестерол е почти оптимално.

Вашето ниво на общия холестерол е в желания диапазон, но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е гранично високо. Ако вашият LDL е по-висок, общото ниво на холестерола може да стане Borderline High. Помислете за намаляване на количеството храни, които консумирате с наситени мазнини и увеличаване на физическата активност. Ако получите повече упражнения, нивото на “добър” HDL холестерол може да се увеличи, което също може да помогне за поддържане на нивата на LDL и общия холестерол под контрол.

Вашето ниво на общия холестерол е в Желания диапазон, но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е Високо. Това може да означава, че нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) или “добрия” холестерол е твърде ниско. Най-добре е да имате високо ниво на “добър” HDL и ниско ниво на “лош” LDL. HDL помага да се контролира нивото на LDL. Попитайте Вашия лекар за нивото на HDL. Ако вашият HDL е нисък, увеличаването на физическата активност може да го увеличи, което може да помогне за намаляване на нивото на LDL.

Вашето ниво на общия холестерол е в желания диапазон, но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е много високо. Това може да означава, че нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) или “добрия” холестерол е твърде ниско. Най-добре е да имате високо ниво на “добър” HDL и ниско ниво на “лош” LDL, защото HDL помага да се поддържа нивото на LDL под контрол. Попитайте Вашия лекар за нивото на HDL. Ако вашият HDL е нисък, увеличаването на физическата активност може да го увеличи, което може да помогне за намаляване на нивото на LDL.

Вашият общ холестерол е Borderline High, но за щастие вашето ниво на “лош” LDL холестерол е оптимално. Това може да означава, че имате високо ниво на липопротеин с висока плътност или “добър” HDL холестерол, който предпазва от сърдечни заболявания. Или може да имате други немерни увеличения на LDL-подобни частици, които могат да увеличат сърдечните заболявания. Вашето ниво на LDL също може да бъде оптимално, ако приемате лекарства със статини. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, за да получите пълния си липиден профил и да проверите дали може да се нуждаете от допълнително лечение. Междувременно открийте повече информация за здравния център за холестерол.

Вашето общо ниво на холестерола е гранично високо, но за щастие нивото на “лошия” LDL холестерол е почти оптимално. Това може да означава, че имате високо ниво на липопротеин с висока плътност или “добър” HDL холестерол, който предпазва от сърдечни заболявания. Или може да имате други немерни увеличения на LDL-подобни частици, които могат да увеличат сърдечните заболявания. Вашето ниво на LDL също може да бъде оптимално, ако приемате лекарства със статини. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, за да получите пълния си липиден профил и да проверите дали може да се нуждаете от допълнително лечение. Междувременно открийте повече информация за здравния център за холестерол.

Вашето общо ниво на холестерола е Borderline High. Вашето ниво на “лош” LDL холестерол също е гранично високо. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните!

Вашето общо ниво на холестерола е Borderline High. Вашето ниво на “лош” LDL холестерол е високо. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните!

Вашето общо ниво на холестерола е Borderline High. Но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е много високо. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните!

Вашият общ холестерол е висок, но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е оптимално. Това може да означава, че имате високо ниво на липопротеин с висока плътност или “добър” HDL холестерол, който предпазва от сърдечни заболявания. Или може да имате повишени вторични липиди, като не-HDL частици, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Вашето ниво на LDL също може да бъде оптимално, ако приемате лекарства със статини. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, за да получите пълния си липиден профил и да проверите дали може да се нуждаете от допълнително лечение. Междувременно открийте повече информация за здравния център за холестерол.

Вашият общ холестерол е висок, но вашето ниво на “лош” LDL холестерол е почти оптимално. Това може да означава, че имате високо ниво на липопротеин с висока плътност или “добър” HDL холестерол, който предпазва от сърдечни заболявания. Или може да имате повишени вторични липиди, като не-HDL частици, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Вашето ниво на LDL също може да бъде оптимално, ако приемате лекарства със статини. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, за да получите пълния си липиден профил и да проверите дали може да се нуждаете от допълнително лечение. Междувременно открийте повече информация за здравния център за холестерол.

Вашият общ холестерол е висок. Вашето ниво на “лош” LDL холестерол е Borderline High. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните!

Вашият общ холестерол е висок. Вашето ниво на “лош” LDL холестерол също е високо. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните! Ако се борите да намалите общия холестерол и нивата на LDL холестерола, Вашият лекар може да предпише лекарства като статини. Следните указания за медикаменти, диети и упражнения трябва да доведат до подобрения.

Вашето ниво на общия холестерол е Високо и нивото на “лошия” LDL холестерол е много високо. Работата за намаляване на общия холестерол намалява нивото на LDL холестерола. Можете да направите това, като упражнявате повече и ядете по-малко храна с наситени мазнини. Проверете етикетите на храните! Ако се борите да намалите общия холестерол и нивата на LDL холестерола, Вашият лекар може да Ви предпише статини или други лекарства за понижаване на холестерола.

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и проучвания за холестерола.