Заболявания, които засягат кърменето – преглед на темата

Повечето жени с хронични заболявания или инфекциозни заболявания могат да кърмят.

Една жена също не трябва да кърми, ако бебето й има галактоземия.

Рядкото хормонално разстройство, наречено синдром на Шийхан, прави жената неспособна да произвежда мляко или да произвежда достатъчно мляко за хранене на бебето си. Синдромът на Шейхан е резултат от тежко кървене (кръвоизлив) непосредствено след раждането.

Жените с диабет обикновено могат да кърмят, но може да се наложи да следват специална диета. Те могат да намалят дозите на инсулина, докато кърмят, тъй като кръвната им глюкоза се използва за производството на мляко; Жените с кистозна фиброза или фенилкетонурия (ПКК) трябва да контролират своето мляко и здравето на бебетата си, когато кърмят; В повечето случаи кърменето е възможно, когато майката има хепатит А, хроничен хепатит В или хепатит С или цитомегаловирус (CMV).

Заразява се с вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ), защото тя може да предаде вируса на бебето в млякото си; Има активна туберкулоза или някои вирусни инфекции (като активен, остър хепатит); Има рани по гърдите й, причинени от инфекции (като херпес, сифилис или варицела). Тя ще трябва да изчака, докато инфекцията бъде решена или успешно лекувана.