Диабет симптоми и усложнения

Симптоми

Хората с диабет тип 1 или тип 2 може да имат редица симптоми. Тези симптоми могат да включват

Диабетът тип 1 обикновено се развива в детството или юношеството. Типичната възраст при диагнозата може да варира от 5 до 15 години, въпреки че изглежда, че има по-голяма честота при по-малките деца. Диабетът тип 1 е отговорен за приблизително 10 процента от случаите на диабет. Лечението с инсулин се изисква за всички пациенти с диабет тип 1, тъй като панкреасът им има дефект в бета-клетките, които произвеждат инсулин.

Диабетът тип 2 отговаря за останалите 90 процента от случаите на диабет. Честотата и разпространението на диабет тип 2 постоянно се увеличава от 50-те години на миналия век. Нарастването на диабет тип 2 в пряка последица от затлъстяването, наднорменото тегло и липсата на физически упражнения. Честотата на диабет тип 2 в момента се увеличава при юноши и млади хора, докато е била болест, която се развила предимно сред възрастни и възрастни. Инсулиновата резистентност и високите нива на циркулиращия инсулин могат да се появят много години преди диагностицирането на диабет тип 2. Около 40% от диабетици тип 2 нямат симптоми на тяхното състояние и повечето пациенти с диабет са диагностицирани по време на рутинна медицинска проба. Много пациенти с диабет тип 2 могат да приемат перорални лекарства за диабет, но в крайна сметка може да се наложи да започнат лечение с инсулин. Пациентите с диабет тип 2 все още имат способността да произвеждат някакъв инсулин от панкреаса.

Усложнения

Честотата на диабет тип 2 при децата се е увеличила драстично през последните две десетилетия. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), затлъстяването засяга 17% от всички деца в САЩ или приблизително 12,5 милиона деца – тройно от 1980 година. Като цяло децата с диабет тип 2 са диагностицирани на 13 14-годишна възраст, съвпадаща с пубертета. Децата на определени етнически групи, включително афро-американци, испанци, американци, азиатски или тихоокеански острови, са изложени на по-висок риск от детско затлъстяване. Децата с диабет тип 2 рискуват да имат сериозни рискове, свързани със здравето, в ранна възраст.

Дългосрочните усложнения на диабета са по-чести при хора с лош контрол на кръвната захар. Най-добрият начин да се предотвратят тези усложнения е да се поддържа строг контрол върху нивата на кръвната захар с редовно тестване на кръвна глюкоза. Също така е важно да се правят ежегодни очни прегледи, изследвания на краката, както и тестове за бъбречна функция.

Дългосрочните усложнения включват

Вижте също

Източници