Ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна интрамускулна

Терапевтичен клас: Ваксина

Употреби За ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюш

Дифтерията е сериозно заболяване, което може да причини затруднения в дишането, сърдечни проблеми, увреждания на нервите, пневмония и евентуално смърт. Рискът от сериозни усложнения и смърт е по-голям при много малки деца и при възрастните хора.

Тетанус (известен също като lockjaw) е сериозно заболяване, което причинява конвулсии (припадъци) и тежки мускулни спазми, които могат да бъдат достатъчно силни, за да причинят костни фрактури на гръбначния стълб. Тетанус причинява смърт в 30 до 40 процента от случаите.

Коклюш (известен също като магарешка кашлица) е сериозно заболяване, което причинява тежки загадки на кашлица, които могат да повлияят на дишането. Коклюшът също може да причини пневмония, продължителен бронхит, припадъци, мозъчно увреждане и смърт.

Дифтерията, тетанусът и коклюшът са сериозни заболявания, които могат да причинят застрашаващи живота заболявания. Въпреки че могат да настъпят някои сериозни нежелани реакции след доза DTaP (обикновено от част от ваксината срещу коклюш), това се случва рядко. Шансът на детето Ви да хване едно от тези заболявания и да бъде трайно ранено или умиращо в резултат на това е много по-голямо от шанса на вашето дете да получи сериозен нежелан ефект от ваксината DTaP.

Тази ваксина трябва да се прилага само от или под наблюдението на лекаря на Вашето дете или друг медицински специалист.

При вземането на решение да се използва ваксина, рисковете от приемане на ваксината трябва да се преценят срещу доброто, което тя ще направи. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За тази ваксина трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюш или всякакви други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна ваксина

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на ваксината срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна ваксина при деца под 6-седмична възраст и при деца на 7-годишна възраст и по-големи. Безопасността и ефикасността не са установени.

Ваксината срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна не се препоръчва за употреба при възрастни популации.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на Daptacel® при гериатрични пациенти.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато получавате тази ваксина, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Получаването на тази ваксина с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на тази ваксина. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Сестра или друг обучен здравен специалист ще даде на вашето дете тази ваксина. Ваксината се дава като изстрел в едно от мускулите на детето ви.

Тази ваксина обикновено се дава като серия от 4 или 5 снимки. Важно е вашето дете да получи всички снимки в тази серия. Опитайте се да запазите всички насрочени срещи. Ако детето ви трябва да пропусне изстрел, направете още една среща с лекаря на детето възможно най-скоро.

Вашето дете може да получава други ваксини едновременно с това, но в различна телесна област. Трябва да получавате информационни листове за всички ваксини, които вашето дете получава. Уверете се, че разбирате цялата информация, която ви е дадена.

Вашето дете може да получи и лекарство за предотвратяване или лечение на някои от незначителните странични ефекти на ваксината, като треска и болезненост.

Много е важно лекарят да проверява вашето дете при редовни посещения, за да се увери, че тази ваксина работи правилно и да проверява за нежелани ефекти. Много е важно да се върнете при лекаря на детето си за следващата доза в серията.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако детето Ви има внезапна слабост в ръцете и краката. Това може да е признак за сериозно състояние, наречено синдром на Guillain-Barré.

Много е важно да кажете на лекаря, ако детето ви е алергично към каучук. Флаконът и спринцовките може да съдържат суха натурална латексова гума, която може да предизвика алергична реакция, ако детето ви има латексова алергия.

Тази ваксина няма да лекува активна инфекция. Ако детето Ви има инфекция, дължаща се на дифтерия, тетанус или коклюш, вашето дете ще се нуждае от лекарства за лечение на тези инфекции.

При получаване на тази ваксина може да възникне синкоп (припадък). Вашият лекар може да поиска детето ви да бъде наблюдавано след инжектиране, за да се предотврати и преодолее припадането.

Непременно уведомете лекаря на детето си за всички нежелани реакции, които се появяват след приемането на ваксината от вашето дете. Това може да включва гърчове, повишена температура, плач, който няма да спре, или тежко зачервяване или подуване, където е даден изстрелът.

Правилно използване на ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюш

Тази ваксина може да причини апнея (спиране на дишането за кратки периоди) при някои недоносени деца. Обсъдете това с лекаря на детето си, ако сте загрижени.

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако използвате лекарства, които отслабват имунната Ви система като лекарства против рак, радиационна терапия или стероиди.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Предпазни мерки при използване на ваксина срещу дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюш

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Профилактика срещу дифтерия Adacel (Tdap), Boostrix (Tdap), Пентацел, Tenivac (Td), Pediarix, дифтериен токсоид / тетанус токсоид, Kinrix

Тетанус профилактичен тетанус токсоид, Adacel (Tdap), Boostrix (Tdap), пентацел, Tenivac (Td), Pediarix

Профилактика на коклюш азитромицин, Zithromax, кларитромицин, Biaxin, Biaxin XL, Adacel (Tdap), Boostrix (Tdap)

Ваксина против дифтерия, тетанус и ацелуларна коклюшна ваксина

Дифтерия и тетанус токсоиди / коклюш, неклетъчни

 Или да се присъединят към дифтерия и тетанус токсоиди / коклюш, анклетъчна група за поддържане на връзка с други, които имат подобни интереси.