Ли течни диети да ви помогне да отслабнете?

Kathleen M. Zelman, MPH, RD, L; На 02 юни 2015 г.

Намаляването на теглото с минимални усилия звучи като ситуация, която печели много. Но течните диети са твърде добри, за да са верни?

Както подсказва името, течните диети означават, че получавате всички или поне най-много от калориите си от напитки.

Някои течни диети са ограничени до плодови или зеленчукови сокове или шейкове, които заместват всичките ви ястия, приемани три или четири пъти на ден. Можете да направите някои от тези диети сами. Други се нуждаят от медицински надзор.

Други видове течни диети заменят само една или две хранения (обикновено закуска и обяд) с напитки, а след това ядете здравословна вечеря. Можете също да получите закуски за някои от тези планове.

Течните диети могат да работят като всяка диета, която ви дава по-малко калории, отколкото използвате.

Но резултатите може и да не издържат. Когато драстично намажете калориите, метаболизмът ви забавя пестенето на енергия. Освен ако не промените хранителните си навици, вероятно ще възстановите теглото, което сте загубили, след като излезете от течната диета.

Някои течни диети работят по-добре в дългосрочен план, отколкото други. Диетите, които включват твърда храна и течности, могат да помогнат на хората с наднормено тегло да контролират броя на калориите, които ядат, и да поддържат теглото си от няколко години.

В идеалния случай течните диетични напитки трябва да ви дават баланс на хранителните вещества, от които се нуждаете през целия ден, но това не винаги е така.

Много нискокалорични диети (400-800 калории на ден) по-специално могат да липсват в хранителните вещества и трябва да се използват само под медицинско наблюдение.

Липсата на основни хранителни вещества може да доведе до странични ефекти като умора, замайване, косопад, камъни в жлъчката и сърдечно увреждане.

Също така, ако не получите достатъчно фибри, защото не ядете цели плодове и зеленчуци, можете да получите запек.

Можете също да загубите мускулите, ако не получите достатъчно протеини в диетата си.

Лекарите понякога препоръчват течни диети преди определени медицински процедури, или за хора, които са с наднормено тегло и трябва да получат по-безопасно тегло преди операцията, включително хирургия за отслабване.

Тези течни диети са под медицинско наблюдение.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …