Злоупотребата с наркотици и зависимостта – за семейството и приятелите

Ако някой ви е грижа за проблема с наркотиците, знаете колко трудно може да бъде. Знаете как живеете или се занимавате с някой, който има проблем с наркотиците, може да промени и дори да унищожи живота ви. Но членовете на семейството и приятелите ви могат да играят важна роля в помагането на близкия човек да се възстанови от употребата на наркотици и пристрастяването.

Трудно е да се накара някой, който употребява наркотици да се лекува, ако той или тя не го иска. Може да сте в състояние да помогнете на лицето да се лекува

След като е направен изборът за лечение

Вероятно ще почувствате облекчение и щастие, когато човек реши да ви помогне. Но лечението и възстановяването означават и промени в живота ви. Вашите емоции може да станат по-сложни. Вие може

Вече не се извиняват, като например заглушаване на пропусната работа или пропуснати дейности с деца. Не лъжете и не разтягайте истината, за да помогнете на човека; Намиране на подходящо време да говорите с човека. Кажете ясно как ви причинява вреди на употребата на наркотици и че ще предприемете действия, ако той или тя не потърсят помощ; Бъдете готови и в състояние да помогнете, когато се вземе решение да получите лечение.

Уверете се, че в дома няма лекарства или предмети, които помагат на хората да употребяват наркотици; Бъдете ангажирани и търпеливи. Участвайте в срещи за възстановяване с близкия си човек и подкрепяйте. Знайте, че може да отнеме много време, за да имате доверие и да простите на човека и на човека да прости на себе си; Имайте предвид, че вашият любим може да изглежда като различен човек, след като той или тя не е наркотик. Може да се наложи да изградите нова връзка; Разберете, че имате право да знаете как върви възстановяването, но трябва да го питате по уважителен начин; Помогнете на любимия си план за рецидив. Повечето хора се рецидивират след лечението. Това не означава, че лечението е неуспешно. Опитайте се да помогнете на близкия човек да види рецидив като шанс да се справя по-добре и да продължи да работи върху уменията за избягване на употребата на наркотици; Фокусирайте се върху положителните действия, които вашият любим прави.

Помнете какво ви е направил човекът в миналото; Не вярвайте на човека. Възможно е да не искате да дадете на човека ключовете на дома, ключовете на автомобила или парите. Също така може да се почувствате виновни, че не се доверите на човека; Намерете трудно да се откажете или да споделите семейната си роля. Например, ако сте се възползвали от повишаване на детето или децата си, когато вашият партньор използвал наркотици, можете да го огорчите отново или отново; Отказвайте се, че човекът прекарва повече време в срещи или с други хора в процеса на възстановяване, отколкото с вас; Тревожи се толкова много за релакса, че избягвате всичко, което чувствате, че може да разстрои човека.