Дозирано доксициклин

Терапевтичен клас: антибактериален

Употреби за доксициклин

Химически клас: Тетрациклин (клас)

Доксициклинът ще бъде приложен от вашия зъболекар или друг орален здравен специалист.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За доксициклин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към доксициклин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Употребата не се препоръчва при кърмачета и деца под 8-годишна възраст. Тетрациклини, като доксициклин, могат да причинят постоянно обезцветяване на зъбите и да забавят растежа на костите. Безопасността и ефективността на доксициклина не са установени при деца на 8-годишна възраст или по-големи.

Няма информация относно връзката на възрастта с ефектите на доксициклин при гериатрични пациенти.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Преди да използвате доксициклин

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате доксициклин, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на доксициклин с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на доксициклин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на доксициклин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на доксициклин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Доксициклиновата пародонтална система се поставя от зъболекаря ви в един или повече дълбоки джобове до зъбите. Ще се постави отгоре зъбна облицовка или лепило, за да се поддържа системата на място. Лечението може да се повтори четири месеца по-късно.

Периодът на лечение за доксициклиновата пародонтална система е седем дни след като вашият стоматолог вмъкне. Ако системата се разхлаби или падне преди 7-те дни, свържете се с вашия зъболекар.

Doxycycline пародонталната система не трябва да се отстранява от зъболекаря, тя ще се разтвори. Зъбният превръзка или лепилото, които държат системата на място, може да изпаднат естествено. Ако обаче зъбният превръзка или лепилото все още присъстват след 7 дни, той трябва да бъде отстранен от зъболекаря.

След като лекарството бъде поставено в устата, опитайте се да избегнете каквито и да било действия, които могат да причинят появата на лекарството. Например

Много е важно вашият зъболекар да проверява напредъка ви докато приемате доксициклин. Не пропускайте каквито и да е зъболекарски срещи.

Използването на доксициклин докато сте бременна (особено през последната половина на бременността) може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Проверете при зъболекаря колкото е възможно по-скоро, ако имате болка, подуване или други проблеми в лекуваните области.

Пероралните контрацептиви (хапчета за контрол на раждаемостта), съдържащи естроген, може да не работят правилно, ако ги приемате, докато използвате доксициклинова пародонтална система. За да не забременявате, използвайте друга форма на контрол върху раждаемостта (напр. Презервативи, диафрагми или контрацептивни пелени или желета), докато доксициклиновата пародонтална система е на мястото си. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

В продължение на 7 дни след получаването на доксициклинова пародонтална система, не поставяйте нишки или четка около зъбите, които са били лекувани. Четкането или използването на зъби може да разхлабят системата или да я накарат да падне.

Тетрациклини, като доксициклин, могат да причинят на кожата ви да бъде по-чувствителна към слънчевата светлина, отколкото обикновено. Излагането на слънчева светлина, дори за кратки периоди от време, може да причини кожен обрив, сърбеж, зачервяване или друго обезцветяване на кожата или тежко слънчево изгаряне. За период от 7 дни след получаване на доксициклинова пародонтална система

Все още може да сте чувствителни към слънчева светлина или слънчеви светлини в продължение на 2 седмици до няколко месеца или повече след 7-дневния период на лечение на доксициклин пародонталната система. Ако имате тежка реакция, консултирайте се с вашия зъболекар или лекар.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Правилно използване на доксициклин

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Предпазни мерки при използване на доксициклин

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Инфекция на горния респиратов тракт амоксицилин, доксициклин, азитромицин, авгментин, цефалексин, бактрим

Хламидия Инфекция амоксицилин, доксициклин, азитромицин, Levaquin, левофлоксацин, Zithromax

Лаймска болест доксициклин, цефтриаксон, еритромицин, цефуроксим, Rocephin, Ceftin

Бактериална инфекция ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, метронидазол, авгментин

Доксициклинови нежелани реакции

доксициклин